Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Deset let akcije Reši življenje

19.10.2022

Letos mineva deset let od začetka preventivne akcije, s katero v sodelovanju z Zavodom Reševalni pas, Agencijo za varnost prometa, Policijo, Ministrstvom za infrastrukturo in AMZS-jem osveščamo voznike o pomembnosti vzpostavitve reševalnega pasu. Po desetih letih akcije ocenjujemo, da je vzpostavitev reševalnega pasu med vozniki dobro sprejeta in da je stanje občutno boljše kot pred letom 2012.

 

Reši življenje - Reševalni pas ob zastoju

 

V družbi DARS smo pred desetimi leti zapisali, da se kot upravljavec avtocest in hitrih cest že nekaj let soočamo s problematiko pravilnega razvrščanja ob zastojih na avtocestah, posledično pa to pomeni tudi daljše popolne zapore avtocest ob izrednih dogodkih. S ciljem čim hitrejšega prihoda intervencijskih vozil na kraj dogodka ter skrajšanja časa reševanja prometnih nesreč in čakanja v zastojih smo izvedli številne aktivnosti, ki so pripomogle k izboljšanju stanja.

V okviru projekta smo v tem obdobju natisnili in razdelili nekaj 10 tisoč nalepk in magnetnih tablic, natisnili dva sklopa plakatov za nadvoze, nadgradili signalne prikolice vzdrževanja za prikaz animacije, pomagali pri nadgradnji zakonodaje s tega področja, zagotovili prikazovanje reševalnega pasu za vozila cestninskega nadzora in policije, nadgradili aplikacijo Promet+, ki nam ob vsaki nesreči javlja opozorilo za reševalni pas, in postavili več kot 120 spremenljivih znakov nad voziščem / ob njem, kjer prikazujemo animacijo s pomočjo nadzornikov prometa v nadzornih centrih. Ob tem na vzpostavljanje reševalnega pasu redno opozarjamo tudi prek poročil na radiu, televiziji, spletnih strani in družbenih omrežij.

Ob tem poudarjamo, da pravilno razvrščanje ne pomaga le v primerih prometnih nesreč, ko se intervencijska vozila prebijajo do kraja dogodka, ampak tudi v situacijah, ko je na primer reševalno vozilo na nujni vožnji in namenjeno v bolnišnico ali na kraj prometne nesreče, ki nima nobene povezave s kolono vozil na avtocesti. Bistvo reševalnega pasu je omogočanje intervencijskim vozilom na nujni vožnji čim hitrejši prehod v koloni. Dokler smo le čakajoči v koloni, se nam vzpostavitev reševalnega pasu morda zdi nesmiselna, ko pa sami potrebujemo pomoč reševalcev, pa to postane še kako pomembno.

 

Nazaj