Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Hoja po avtocesti je prepovedana in smrtno nevarna

30.08.2024

V družbi DARS smo v letošnjem poletju zabeležili že pet naletov na pešce na avtocesti. Zato znova opozarjamo, da se na avtocesti ne smemo zadrževati izven vozila na vozišču, saj je to smrtno nevarno.

Hoja po avtocesti oziroma njeno prečkanje je prepovedano in izredno nevarno. Ob tem opozarjamo tudi na primere nepravilnega ravnanja ob ustavljanju vozila na odstavnem pasu avtoceste zaradi okvare. Mnogokrat namreč vozniki hodijo po vozišču, s tem pa ogrožajo sebe in ostale udeležence v prometu. Če pride do okvare in zaustavitve vozila, naj gredo nemudoma vsi potniki iz vozila, za varovalno ograjo in od tam pokličejo pomoč.

Pri hitrosti 130 kilometrov na uro, kolikor znaša omejitev hitrosti na avtocesti, voznik v sekundi prevozi več deset metrov, njegov reakcijski čas pa je okrog dve sekundi, če spremlja promet. To pomeni, da lahko voznik pešca na avtocesti opazi prepozno, vsak nepredviden odziv posameznika pa lahko vodi tudi do nesreče s hujšimi posledicami. Zato »sprehode« po avtocesti močno odsvetujemo.

 

 

Na avtocesti v primeru kritičnega dogodka poskrbite za svojo varnost:

  • prižgite varnostne utripalke;
  • nadenite si odsevne jopiče;
  • preden izstopite iz vozila, se prepričajte, da je to varno;
  • ves čas bodite pozorni na promet okoli vas in se čim prej umaknite za varnostno ograjo, kjer boste pričakali na prihod intervencijskih služb;
  • bodite pozorni, da za ograjo ni strmega pobočja ali prepada;
  • v najkrajšem možnem času pokličite prometnoinformacijski center na številko 1970.
Nazaj