Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Od 1. decembra naprodaj vinjete z letnico 2019

29.11.2018

Vinjete z letnico 2019, ki bodo naprodaj od 1. decembra 2018, so kovinsko rožnate barve. Cene, vrste vinjet in njihove ročnosti ostajajo iste, ravno tako tudi cestninski razredi, v katere se uvrščajo vinjetna vozila. Obstoječe vinjete z letnico 2018 ostajajo v veljavi do preteka njihove veljavnosti, na primer letne vinjete do vključno 31. januarja 2019. Število prodanih modrih vinjet z letnico 2018 se je v primerjavi z lanskim letom povečalo. Prodaja vinjet tudi sicer stalno narašča, skupaj z rastjo prometa na slovenskih avtocestah in hitrih cestah.

 



Vinjete so za vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah obvezne od 1. julija 2008. Prve, tedaj še polletne, so bile obarvane zeleno. Za leto 2009, ko smo prvič lahko kupili tudi celoletne, pa so bile oranžne barve. Vinjeta za leto 2018 je sicer že enajsta barvna različica vinjet od njihove uvedbe. Čeprav so se osnovne barve vinjet začele po osmih letih ponavljati, pa jih kovinski pridih novega barvnega cikla jasno razlikuje od barv iz preteklih let.

 

 

Od 1. decembra bo v prodaji devet različnih vrst vinjet kovinsko rožnate barve: letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A (osebna vozila) in 2B (kombinirana vozila) ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred (motorna kolesa).

Za letno vinjeto za osebna vozila bo treba še naprej odšteti 110 evrov, za mesečno 30 ter tedensko 15 evrov (cestninski razred 2A). Za kombinirana vozila bo letna vinjeta še naprej stala 220 evrov, mesečna 60 ter tedenska 30 evrov (cestninski razred 2B). Za motorna kolesa (cestninski razred 1) cena letne vinjete ostaja nespremenjena pri 55 evrih, za mesečno bo treba odšteti 30 evrov, za tedensko pa 7,5 evra. Cena vinjet ostaja nespremenjena že pet let zapored.

 

 

Število prodanih vinjet

Vinjete z letnico 2018, ki so naprodaj od 1. decembra 2017, so bile v obdobju prvih enajstih mesecev letos (do 30. novembra 2018) prodane v večjem številu od lanskih v enakem obdobju, in sicer pri vseh vrstah vinjet z izjemo letnih vinjet za motorna kolesa.

Največ letnih vinjet sicer uporabniki kupijo v drugi polovici januarja in prvi polovici februarja, največ tedenskih in mesečnih pa v poletni turistični sezoni (od junija do vključno septembra). Največ tedenskih kupijo v tujini in ob vstopu v Slovenijo (Darsova lastna prodajna mesta in prvi bencinski servisi po vstopu uporabnikov v našo državo), največ letnih pa na prodajnih mestih po Sloveniji.

Do konca novembra letos so uporabniki kupili skupno 7.286.038 kosov vseh vrst vinjet z letnico 2018.

Uporabniki so v tem obdobju kupili 846.715 letnih vinjet za osebna vozila (2A), kar je štiri odstotke več kot v primerljivem obdobju preteklega leta, letnih vinjet za kombinirana vozila pa 54.606, kar predstavlja sedemodstotno povečanje. Prodaja mesečnih vinjet za osebna vozila se je povečala za pet odstotkov, na 1.467.205, medtem ko se je prodaja mesečnih vinjet za kombinirana vozila povečala za 10 odstotkov, na 65.466.

 

 

Prodaja tedenskih vinjet za osebna vozila se je povečala za štiri odstotke glede na primerljivo lansko obdobje, na 4.514.975, za enak odstotek se je povečala tudi prodaja tedenskih vinjet za kombinirana vozila, na 263.940. Padla je le prodaja letnih vinjet za motorna kolesa, in sicer za sedem odstotkov, kar znese 1.978 vinjet. Prodaja tedenskih vinjet za motorna kolesa je bila medtem višja za devet odstotkov (uporabniki so jih kupili 54.070), prodaja polletnih pa za pet odstotkov (uporabniki so jih kupili 17.083).

Ko kupimo vinjeto, največkrat pomislimo, da plačamo le za čas, ko se bomo lahko neomejeno vozili po avtocestah. Toda slovenske avtoceste je bilo treba zgraditi. Poleg odplačila kreditov, najetih za izgradnjo obstoječega avtocestnega sistema, se iz cestninskih prihodkov gradijo tudi novi avtocestni odseki, obnavljajo in vzdržujejo se vozišča ter objekti, opremlja in posodablja se avtocestno omrežje. Investicije v avtocestno omrežje povečujejo prometno varnost in izboljšujejo komunikacijo z uporabniki (s pomočjo centrov za nadzor prometa, videonadzornega sistema, avtomatskih števcev prometa, spremenljive prometno informativna signalizacija v predorih ter na portalih nad avtocestami in hitrimi cestami).

 

Nadzor nad uporabo vinjet

Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne in ustrezno nameščene vinjete na vozilu se šteje za kršitev Zakona o cestah in je sankcionirana z globo 300 evrov, če uporabljamo cestninsko cesto brez veljavne vinjete za določen cestninski razred, nameščene na predpisan način. Če vinjete ne namestimo na vozilo z njenim prvotnim lepilom ali če z nedovoljenim posegom spremenimo oziroma zmanjšamo učinkovitost lepila, znaša globa 500 evrov.

Cestninski nadzorniki DARS so v prvih desetih mesecih leta 2018 izdali skupno nekaj več kot 32.000 plačilnih nalogov, od tega 25.000 zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet. Globe se v celoti stekajo v državni proračun in niso prihodki družbe DARS.

 

 

Zgodovina vinjete

Ob uvedbi vinjet 1. julija 2008 so bile na voljo polletne vinjete za 35 evrov, za leto 2009 pa so bile poleg polletnih na voljo tudi letne za 55 evrov. S 1. julijem 2009 so bile po uvedbi mesečnih (s ceno 30 evrov) in tedenskih vinjet (s ceno 15 evrov) na voljo le še letne vinjete za osebna vozila. Te so imele novo ceno 95 evrov, ki je veljala od 1. julija 2009 naprej, ko je sicer večina uporabnikov že imela kupljeno letno vinjeto po ceni 55 evrov. S 1. julijem 2009 so bile namreč ukinjene polletne vinjete za osebna vozila (sedaj so na voljo le še za motorna kolesa).

1. decembra 2013 so se za 15,8 odstotka zvišale cene letnih vinjet za osebna vozila, s 95 na 110 evrov. Hkrati se je spremenila cena letne vinjete za motorna kolesa, ki od tedaj znaša 55 evrov (prej je bila 47,5 evra), ter cena polletne vinjete za motorna kolesa, ki znaša 30 evrov (prej 25 evrov). Cene tedenskih in mesečnih vinjet za osebna vozila in tedenskih za motorna kolesa so ostale nespremenjene. Tudi ceni tedenske in mesečne vinjete za osebna (dvosledna vozila) sta ostali nespremenjeni (prva znaša 15 evrov in druga 30 evrov).

Prodajo vinjet od decembra 2013 dalje je sicer zaznamoval nov cestninski razred 2B, v katerega se uvrščajo dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kg, s priklopnim vozilom ali brez njega. Slovenija je ta razred pred uvedbo vinjet leta 2008 sicer že poznala v prejšnjem, klasičnem cestninskem sistemu. V tem razredu morajo uporabniki od 1. decembra 2013 za letno vinjeto odšteti 220 evrov, za mesečno 80 evrov in tedensko 40 evrov.

Cene vinjet so od 1. decembra 2013 nespremenjene.

 

Koliko smo plačevali pred uvedbo vinjet?

Prikaz cen za povratno vožnjo na določenih relacijah v Sloveniji pred uvedbo vinjete

Slovenija

Cena v eno smer
v EUR z DDV

Cena v obe smeri
(povratna v EUR z DDV)

Dolžina cestninskega
odseka v km

Ljubljana–Maribor

5,40

10,80

114,5

Ljubljana–Koper

4,40

8,80

94,9

Maribor–Koper

9,80

19,60

209,4

 

Tabela prikazuje cene cestnine za osebna vozila pred uvedbo vinjete v letu 2008 za posamezne odseke na slovenskih avtocestah. Iz nje je razvidno, da je lahko uporabnik na relaciji Ljubljana–Koper (leta 2008 je dolžina cestninskega odseka znašala 94,9 km) za ceno sedanje letne vinjete opravil devet povratnih voženj. Povratna vožnja od Maribora do Kopra (leta 2008 je dolžina cestninskega odseka znašala 209,4 km) pa ga je stala malo manj kot 20 evrov. V primeru povratne vožnje s tedensko vinjeto na isti relaciji (današnja dolžina znaša 229 km) danes plača le 15 evrov.

 

Vinjete kupujte zgolj na pooblaščenih prodajnih mestih

Letna vinjeta nam omogoča 14 mesecev neomejene uporabe celotnega avtocestnega omrežja, zato uporabnikom naših avtocest in hitrih cest svetujemo in priporočamo nakup pristne vinjete na pooblaščenem prodajnem mestu po uradni ceni. Račun ter spodnji del vinjete (kupon oziroma odrezek) naj uporabniki shranijo.

 

 

Pravilna namestitev vinjete

Uporabnikom svetujemo, da pred namestitvijo vinjete natančno preberejo navodila za lepljenje, ki so na hrbtni strani vinjete. Pred namestitvijo nove veljavne vinjete naj vedno odstranijo predhodno nameščeno oziroma neveljavno vinjeto. Pri nameščanju vinjete se ne sme uporabljati dodatnih ali posebnih folij, priseskov, lepilnih trakov in podobnega. V primeru njihove uporabe vinjeta ni več dokaz o pravilno plačani cestnini, kar pomeni, da je neveljavna, uporabnik avtoceste pa je v prekršku. Vinjeta je veljavna zgolj takrat, ko je pred uporabo cestninske ceste pravilno nameščena na vozilu. Če uporabniki pred namestitvijo vinjeto poškodujejo, naj jo nalepijo nazaj na folijo in zamenjajo na prodajnem mestu – v tem primeru se napis neveljavno še ni pokazal. Neveljavnih vinjet ni mogoče zamenjati.

Če so uporabniki vinjeto pomotoma nalepili na zatemnjeno mesto ali pa jo med samim postopkom poškodovali, tako da je na primer zmečkana, ali če menijo, da so kupili in namestili napačno vinjeto, naj je v nobenem primeru ne odstranjujejo in naj pokličejo v Cestninski uporabniški center (080 15 03 ali +386 1 518 83 64), kjer jim bodo svetovali glede nadaljnjih postopkov in možnostih rešitve zapleta. Tovrstne reklamacije je možno izvesti v tridesetih dneh od nakupa vinjete.

Če imajo uporabniki vozilo, ki bi lahko nad simetralo prednje osi presegalo višino 1,3 m in potrebuje vinjeto 2B, lahko preverijo, ali je njihov model avtomobila objavljen na seznamu izmerjenih vozil, ki potrebujejo vinjeto 2B. Ko je vinjeta nalepljena, reklamacija na prodajnem mestu ni več mogoča.

Priporočamo, da se vinjeto nalepi pri temperaturi nad 5°C. Pri nižjih temperaturah priporočamo, da se pred lepljenjem vinjete vklopi gretje, usmerjeno na vetrobransko steklo.

Kupon na spodnji strani vinjete se ne nalepi. Uporabniki ga morajo hraniti ves čas veljavnosti vinjete.

Nazaj