Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Za velike družine in invalide tudi v 2017 zagotovljena pomoč
11.11.2016


Ministrstvo za infrastrukturo je z družbo DARS d.d. in Rdečim križem Slovenije sklenilo dogovor, na podlagi katerega bodo velike družine in invalidi tudi v letu 2017 upravičeni do pomoči v višini 110 evrov pri nakupu letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B. Gre za vozila do 3.500 kg največje dovoljene mase, katerih višina nad prvo osjo presega 1,30 m. Sredstva za pomoč pri nakupu vinjete bo z donacijo Rdečemu križu Slovenije zagotovila družba DARS d.d.

Cena letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B znaša 220 evrov. S pomočjo v višini 110 evrov pri nakupu vinjete se zmanjša dodatna finančna obremenitev proračunov velikih družin in invalidov. S prejeto finančno pomočjo so tako velike družine in invalidi, ki za svoje osebne potrebe nujno potrebujejo vozilo, ki se uvršča v cestninski razred 2B, izenačeni z drugimi uporabniki, ki za svoje potrebe uporabljajo »klasična« osebna vozila, za katera znaša cena letne vinjete 110 evrov.

Pogoji in način uveljavljanja pomoči ostajajo enaki kot v letu 2016. Pomoč pri nakupu letnih vinjet 2B za leto 2017 v višini 110 evrov lahko uveljavijo vsi, ki so ob zadnji še veljavni registraciji vozila cestninskega razreda 2B uveljavili pravico do oprostitve letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu za invalide ali pravico do 50 % znižanja letne dajatve za velike družine. Do enake pomoči so upravičena tudi društva in invalidske organizacije, ki za prevoz invalidov uporabljajo vozila cestninskega razreda 2B.

Pomoč pri nakupu letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B je pogojena z upravičenostjo do oprostitve oziroma znižanega plačila letne dajatve za uporabo vozil, pri čemer pogoje za oprostitev oziroma znižano pačilo letne dajatve določa Zakon o letni dajatvi za uporabo vozil v cestnem prometu. Tako so do oprostitve plačila letne dajatve v skladu z omenjenim zakonom upravičeni invalidi, ki so imetniki osebnega vozila:

• z bencinskim motorjem delovne prostornine do vključno 1800 ccm pri ročnem menjalniku,
• z bencinskim motorjem delovne prostornine do vključno 2000 ccm pri avtomatskem menjalniku,
• z dizelskim motorjem delovne prostornine do vključno 1900 ccm pri ročnem menjalniku,
• z dizelskim motorjem delovne prostornine do vključno 2200 ccm pri avtomatskem menjalniku ali
• prirejenega za prevoz invalida ali invalidke na invalidskem vozičku (ne glede na prostornino motorja ali vrsto menjalnika).

Znižano plačilo letne dajatve lahko uveljavlja družina, ki ima štiri ali več otrok, in sicer le za eno vozilo, pri čemer za to vozilo ne veljajo omejitve glede delovne prostornine motorja kot to velja za vozila v lasti invalidov.

Upravičenci lahko pomoč pri nakupu letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B uveljavljajo vse leto. Tako lahko pomoč izkoristijo tudi tisti lastniki vozil, ki doslej niso uveljavljali pravice do oprostitve letne dajatve za invalide oziroma pravice do znižanega plačila letne dajatve za velike družine in bodo to urejali ob naslednji registraciji vozila.

Prošnjo za pomoč pri nakupu letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B v višini 110 evrov morajo upravičenci skupaj s kopijo računa o nakupu vinjete in kopijo prometnega dovoljenja poslati na:

Rdeči križ Slovenije
Mirje 19
1000 Ljubljana


Rdeči križ Slovenije bo upravičenost prošnje preverjal v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo. Po njeni potrditvi, bo pomoč nakazana na račun upravičenca.Prilogi:

- prošnja za pomoč pri nakupu vinjete
- pojasnila v zvezi z razvrstitvijo vozil v cestninski razred 2BNazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri