Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Spremembe cenika cestnine
3.4.2018


Hkrati z uvedbo elektronskega cestninjenja DarsGo je 1. aprila 2018 začel veljati tudi nov Cenik cestnine za uporabo cestninskih cest, ki določa cestnino za vse odseke avtocest in hitrih cest. V skladu s sklepom vlade se je osnovna cena na kilometer prevozne razdalje zvišala za tri odstotke. O dvigu se je družba DARS usklajevala s predstavniki avtoprevoznikov, Gospodarsko zbornico Slovenije in Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije. Ker bo DARS po novem zaračunaval cestnino tudi na relacijah, kjer je do 1. aprila 2018 zaračunaval samo del prevozne razdalje ali pa cestnina sploh ni bila obračunana, je odstotek podražitve temu primerno višji.


Vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone (težka vozila) se po novem ne ustavljajo več na cestninskih postajah, ampak jih le prevozijo z zmanjšano hitrostjo. Cestnina se namreč zanje obračunava samodejno s pomočjo pravilno nameščene in delujoče naprave DarsGo v vozilu in 128 portalov nad avtocestami in hitrimi cestami.

Spremenjen je tudi način plačevanja cestnine za predor Karavanke, kjer sistem DarsGo za težka vozila (po novem na dveh točkah in ne le na eni) obračuna delež predornine za slovensko stran predora, torej od priključka Hrušica do državne meje v predoru in obratno. Cestni predor Karavanke ostaja še naprej izvzet iz plačevanja cestnine glede na emisijski razred EURO. Vozila z dvema ali tremi osmi sedaj sodijo v enoten cestninski razred R3, zaradi te združitve se je predornina za vozila z dvema osema s 1. aprilom 2018 podražila za 9 odstotkov, za vozila s tremi osmi pa je nižja za 24 odstotkov. Cestnina za vozila razreda R4 je višja za 1,7 odstotka.

Zaradi plačevanja predornine za vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone (tako imenovana vinjetna vozila) bo cestninska postaja Hrušica pred predorom Karavanke edina, ki jo bo družba DARS ohranila tudi v prihodnje, cestninska postaja ostaja tudi na avstrijski strani. Preostale cestninske postaje na avtocestnem omrežju v Sloveniji bodo v obdobju 2018 –2019 postopno odstranjene, pri čemer bodo imele praviloma prednost tiste, ki predstavljajo največjo motnjo v prometu.

Vozniki težkih vozil si lahko višino cestnine izračunajo z informativnim izračunom, objavljenim na spletni strani sistema DarsGo. Cenik cestnine za uporabo cestninskih cest med drugim določa podlago za vračilo naloženega dobroimetja vsem uporabnikom avtocest in hitrih cest, ki so pred uvedbo sistema DarsGo plačevali cestnino z Darsovo ABC-tablico ali DARS-kartico. Ti lahko vračilo dobroimetja uveljavljajo najpozneje do 30. junija 2018 (več informacij).Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri