Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

S 1. decembrom naprodaj vinjete z letnico 2017
30.11.2016


Vinjete z letnico 2017 bodo naprodaj na pooblaščenih prodajnih mestih od jutri, 1. decembra dalje. Obstoječe vinjete za leto 2016 ostajajo v veljavi do preteka njihove veljavnosti; letne do vključno 31. januarja 2017. Tudi pri vinjetah z letnico 2017 ne bo sprememb cen posameznih vrst vinjet ali njihove ročnosti, kot tudi ne spremembe na področju cestninskih razredov, v katera se uvrščajo vinjetna vozila. 

Vinjete z letnico 2017 so opečnato oranžne barve; to je natanko deseta barvna različica vinjet, odkar so od leta 2008 za uporabo naših avtocest in hitrih cest obvezne vinjete.

Naprodaj bo devet različnih vrst vinjet z letnico 2017 - letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A in 2B ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred (motorji). Kupec naj se pred nakupom vinjete prepriča, v kateri cestninski razred sodi njegovo vozilo. V pomoč vam je lahko seznam izmerjenih vozil.

Več o vinjetah za leto 2017 na tej povezavi

  Vinjtete za leto 2017


VINJETE KUPUJTE ZGOLJ NA POOBLAŠČENIH PRODAJNIH MESTIH


Letna vinjeta nam omogoča 14 mesecev neomejene uporabe celotnega avtocestnega omrežja, zato uporabnikom naših avtocest in hitrih cest svetujemo in priporočamo nakup pristne vinjete na pooblaščenem prodajnem mestu po uradni ceni.

Račun ter spodnji del vinjete (kupon oz. odrezek) shranite. 

V Sloveniji ima družba DARS d. d. več kot 1500 pooblaščenih prodajnih mest – to so bencinski servisi, marketi, trafike, poštni uradi in drugi. Prodajna mesta so objavljena na tej spletni povezavi. Na njih je zagotovljeno pravilno luknjanje vinjet in izdaja računa z navedeno serijsko številko vinjete, v primeru napak pa ustrezni reklamacijski postopki. Vsa ta prodajna mesta so označena s certifikatom prodajnega mesta.

Označba uradnega prodajnega mesta:

  Certifikat prodajalca


PRAVILNA NAMESTITEV VINJETE

Svetujemo, da pred namestitvijo vinjete natančno preberete navodila za lepljenje, ki so na hrbtni strani vinjete. Pred namestitvijo nove veljavne vinjete vedno odstranite predhodno nameščeno oziroma neveljavno vinjeto. Pri nameščanju vinjete se ne sme uporabljati dodatnih ali posebnih folij, priseskov, lepilnih trakov in podobnega. V primeru njihove uporabe vinjeta ni več dokaz o pravilno plačani cestnini, kar pomeni, da je neveljavna, uporabnik avtoceste pa je v prekršku. Vinjeta je veljavna zgolj takrat, ko je pred uporabo cestninske ceste pravilno nameščena na vozilu.

Dvosledno vozilo
Po odstranitvi zaščitne folije je treba vinjeto takoj namestiti na čisto in suho mesto, na notranjem robu vetrobranskega stekla, tako, da je jasno vidna od zunaj (ne sme se je npr. namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno). Vinjeta mora biti nepoškodovana in pritrjena z originalnim lepilom. Pri nameščanju se upošteva navodila na hrbtni strani vinjete. Zaradi varnosti v prometu ter zagotavljanja učinkovite in kupcu prijazne kontrole plačevanja cestnin se mora pred namestitvijo nove veljavne vinjete z vetrobranskega stekla odstraniti prej nameščeno oziroma neveljavno vinjeto. Vinjete ni dovoljeno nameščati na stranska stekla vozila.

Enosledno vozilo
Na motornih kolesih je treba vinjeto namestiti na raven vidni del motornega kolesa, ki ga ni mogoče odstraniti ali pa je to mogoče le z večjim naporom (npr. rezervoar za gorivo in podobno). Vinjeta mora biti nepoškodovana in pritrjena z originalnim lepilom. Pri nameščanju je treba upoštevati navodila na hrbtni strani vinjete. Vedno je treba paziti, da se vinjeto nalepi na čisto, gladko in suho podlago (preden vinjeto nalepite, odstranite ostanke prahu, olja in voska). 

Preden nalepite vinjeto (izjema so le letne vinjete, ki se ne luknjajo) obvezno preverite, ali je preluknjana na pravi datum, saj lahko v primeru, da ni pravilno preluknjana, le nenalepljeno vinjeto reklamirate pri prodajalcu. Če imate vozilo, ki bi lahko nad simetralo prednje osi presegalo višino 1,3 metra in potrebuje vinjeto 2B, lahko preverite, ali je vaš model objavljen na našem seznamu izmerjenih vozil, ki potrebujejo vinjeto 2B. Ko je vinjeta nalepljena, reklamacija na prodajnem mestu ni več mogoča.

Priporočamo, da se vinjeto nalepi pri temperaturi nad 5°C. Pri nižjih temperaturah priporočamo, da se pred lepljenjem vinjete vklopi gretje in se ga usmeri na vetrobransko steklo.Kupon na spodnji strani vinjete se ne nalepi. Obvezno se ga hrani ves čas veljavnosti vinjete. 

     

Če pred namestitvijo vinjeto poškodujete, jo nalepite nazaj na folijo in zamenjajte na prodajnem mestu – v tem primeru se napis neveljavno še ni pokazal. Neveljavnih vinjet ni mogoče zamenjati.

Če ste vinjeto pomotoma nalepili na zatemnjeno mesto ali pa jo med samim postopkom poškodovali, tako da je npr. zmečkana, ali menite, da ste kupili in namestili napačno vinjeto, je v nobenem primeru ne odstranjujte in pokličite v Cestninski uporabniški center (080 15 03 ali +386 1 518 83 64), kjer vam bodo svetovali glede nadaljnjih postopkov in možnostih rešitve zapleta. Tovrstne reklamacije je možno izvesti v tridesetih dneh od nakupa vinjete.


Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri