Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Prometna napoved do 6. aprila 2018
29.3.2018


Ob koncu tedna pričakujemo povečan promet od Avstrije in Italije proti mejnim prehodom s Hrvaško ter od Italije proti Madžarski. Ceste bodo najbolj obremenjene v petek, 30. marca 2018, ker pa se ponekod po Evropi prazniki začnejo že dan prej in v nekaterih evropskih državah tudi počitnice, lahko povečan promet pričakujemo že v četrtek, 29. marca 2018, predvsem v smeri od Avstrije proti Hrvaški. V četrtek je pričakovati tudi močno povečan tovorni promet in za ta vozila daljše čakalne dobe na mejnih prehodih s Hrvaško.

Zaradi konca praznikov ter zaključka počitnic v več evropskih državah bo močno povečan promet v obratni smeri v ponedeljek, 2. aprila 2018, in torek, 3. aprila 2018. 

 

Glede na podatke preteklih let se največ zastojev pričakuje:

  • od Ptuja do mejnega prehoda Gruškovje: A4-E59 Maribor–Ptuj–Podlehnik, G1-1-E59 Podlehnik–Gruškovje (pred MP Gruškovje);
  • od Ljubljane do mejnega prehoda Obrežje: A2-E70 Novo mesto–Obrežje (pred MP Obrežje);
  • od Ljubljane do mejnih prehodov Sečovlje, Dragonja, Starod in Jelšane. 
Na spletni strani Prometno-informacijskega centra si lahko ogledate potovalne čase na nekaterih navedenih odsekih.


Informativni letak o pričakovanih zastojih pred mejnim prehodom Obrežje

Omejitve za tovorni promet

Opozarjamo, da v Sloveniji velja omejitev tovornega prometa tudi na velikonočni petek ter v nedeljo in ponedeljek. V soboto omejitve v Sloveniji ni (pregled omejitev v Sloveniji in sosednjih državah).
 

Predvidena dela

Dolenjska avtocesta

Na odseku avtoceste A2 med Dobruško vasjo in Drnovim je od 22. marca do 21. maja predvidena popolna zapora, ki se bo odvijala v petih fazah. Promet bo potekal po drugi polovici avtoceste dvosmerno. Ob popolni zapori navedenega odseka bo spremenjen tudi prometni režim na priključku Smednik, kjer bosta urejena začasna prehoda. Zaradi zapore priključnih krakov A in B priključka Smednik (predviden pričetek v začetku aprila) bo obvoz urejen po državnih cestah. Ves čas trajanja zapore bo zaprto počivališče Zaloke jug.

Primorska avtocesta, Kraška avtocesta

V sklopu ureditev cestninskih postaj ob uvedbi sistema DarsGo bo v ponedeljek, 2. aprila 2018, med polnočjo in 1. uro zjutraj polurna popolna zapora odseka avtoceste A1 med Divačo in Kozino zaradi odstranitve signalizacije na portalu pred cestninsko postajo Videž.

Na odseku avtoceste A3 med razcepoma Gabrk in Sežana vzhod bo v torek, 3. aprila 2018, med 4. in 6. uro kratkotrajna popolna zapora zaradi odstranitve signalizacije na portalu pred cestninsko postajo Dane. Promet bo lahko občasno oviran tudi izven navedenih terminov.

Hitra cesta skozi Vipavsko dolino

V okviru naslednje faze obsežnejše obnove hitre ceste H4 se bodo obnovila dotrajana vozišča na delih odsekov med Vipavo in Ajdovščino ter med Ajdovščino in Selom v skupni dolžini 7,7 km na vsako smer. Pripravljalna dela v zvezi s postavitvijo delovne zapore so že stekla v začetku tega tedna; zaradi postavitve zapore bo hitra cesta med Selom in Ajdovščino proti Razdrtem zaprta za ves promet danes ponoči, 29. 3., ter znova v noči na sredo, 4. 4., med 20. in 5. uro. V petek, 30. 3., bo popolna hitre ceste med Selom in Ajdovščino proti Razdrtemu od 16. ure do 5. ure v soboto, 31. 3. 2018. Obvoz bo v tem času po vzporedni regionalni cesti. Promet bo med obnovo urejen dvosmerno po polovici hitri ceste, po enem pasu v vsako smer vožnje. Prvih predvidoma 10 do 14 dni bosta zaprta samo prehitevalna pasova.

Štajerska avtocesta, Podravska avtocesta, Pomurska avtocesta

V noči na 1. april 2018 bo zaradi vzpostavljanja nove prometne signalizacije oviran promet na čelnih cestninskih postajah, in sicer na avtocesti A1 na cestninskih postajah Vransko, Kompolje in Pesnica, na avtocesti A5 na cestninski postaji Dragotinci in na avtocesti A4 na cestninski postaji Prepolje.

Na cestninski postaji Vransko bo istega dne ob polnoči tudi polurna popolna zapora v obe smeri. Tam bo zaradi krpanja cestišča oviran promet že v soboto, 31. marca 2018.

Od torka, 3. aprila 2018, do sobote, 7. aprila 2018, bo na odseku avtoceste A5 med Vučjo vasjo in Mursko Soboto potekalo krpanje asfaltnih površin.

V soboto, 7. aprila 2018, bo potekalo izdelovanje črt na cestninskih postajah na štajerski avtocesti, v nedeljo, 8. aprila 2018, pa krpanje asfalta na cestninski postaji Tepanje
 

Koristne informacije

Motoristi na cestah

V teh dneh je na cestah že opaziti motoriste, potekajo tudi že številne preventivne nacionalne akcije, namenjene večji varnosti motoristov. Njihov namen je opozoriti motoriste na pomen ustrezne priprave ob začetku motoristične sezone, uporabo zaščitne opreme, na nepredvidljive situacije in pasti na cesti ter druge udeležence v prometu (več informacij).

Prilagodite hitrost voznim razmeram

Hitrost kot dejavnik tveganja ostaja eden izmed glavnih vzrokov prometnih nesreč in pomembno prispeva k teži posledic prometnih nesreč ter k številu hudo in smrtno poškodovanih. Zato pozivamo voznike: bodite pozorni in prilagodite hitrost vožnje voznim razmeram!

Elektronsko cestninjenje težkih vozil

S 1. aprilom 2018 bo Slovenija prešla na sistem cestninjenja v prostem prometnem toku DarsGo, ki bo obvezen za vsa vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone (težka vozila). Pozor, tudi po 1. aprilu 2018 se morajo težka vozila na cestninskih postajah z voznimi pasovi še vedno razporediti na ločeni pas. Tam se ne bodo več ustavljala, ampak bodo cestninsko postajo prevozila z zmanjšano hitrostjo.

Vozniki težkih vozil se lahko v sistem DarsGo registrirajo na spletni strani www.darsgo.si, v DarsGo servisih družbe DARS ter na bencinskih črpalkah Petrol, OMV in MOL na avtocestnih počivališčih in ob avtocestnem omrežju.

Prometne informacije

Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

Srečno in varno vožnjo! 
Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri