Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Napoved prometa na slovenskih cestah za poletje 2012 in priporočila voznikom
19.6.2012


V poletni turistični sezoni se na slovenskih cestah poveča predvsem promet od severa proti jugu in nazaj oz. od Avstrije proti Hrvaški in obratno ter med obalo in notranjostjo Slovenije. Na teh odsekih se promet med poletjem zgosti vsak konec tedna, prvi prometno bolj obremenjen pa je zadnji konec tedna v juniju, ko se v Sloveniji konča šolsko leto.

Odseki, kjer je ob močno povečanem prometu pričakovati zastoje:
 • Avtocesta A4 Maribor–Ptuj, na koncu avtoceste pri Ptuju, kjer se promet preusmeri z dveh pasov na en pas.
 • Avtocesta A2 Karavanke–Ljubljana, pred predorom Karavanke
 • Glavna cesta št. 11 Koper–Šmarje–Dragonja.
 • Glavna cesta št. 111 Koper–Izola–Portorož.
 • Glavna cesta št. 6 Postojna–Ilirska Bistrica–Jelšane.
Vsako leto se povečuje tudi promet od vzhoda proti zahodu in nazaj. V poletnem času je tako med avtocestami v Sloveniji najbolj obremenjena primorska avtocesta A1 med Ljubljano in Koprom. Zato je na tej cesti ob morebitni prometni nesreči ali nujnem intervencijskem posegu pričakovati daljše zastoje.

Najbolj obremenjeni mejni prehodi:

Sečovlje (na cesti Portorož–Sečovlje), Dragonja (na cesti Koper–Dragonja), Starod (na cesti Kozina–Starod), Jelšane (na cesti Ilirska Bistrica–Jelšane), Obrežje (na avtocesti Novo mesto–Obrežje) in Gruškovje (na cesti Ptuj–Gruškovje).

Dela na cestah

Čeprav je v gradbeništvu poletje najboljša sezona, bodo na odsekih, kjer je v turistični sezoni največ prometa, dela večinoma ustavljena. Dela pa bodo vse poletje oz. do konca avgusta potekala na ljubljanski severni obvoznici H3. Na tej cesti je namreč v poletnem obdobju razmeroma najmanj prometa.

Omejitve tovornega prometa

V Sloveniji v obdobju turistične sezone veljajo strožje omejitve za tovorni promet, in sicer je omejitev z nedelj in praznikov razširjena tudi na sobote med 8. in 13. uro, na primorskih cestah pa velja ob sobotah od 6. do 16. ure, ob nedeljah in praznikih pa od 8. do 22. ure.
Prav tako je tudi letos za turistično sezono avstrijski upravljavec avtocest napovedal prepoved prometa za tovorna vozila nad 7,5 t skozi predor Karavanke v Avstriji. Prepoved bo veljala vse sobote od 23. junija do 1. septembra 2012, od 5.00 do 12.00.

Priporočila voznicam in voznikom

 • Bodite strpni do drugih udeležencev. Poleti se na cestah pojavi večje število tujcev, ki ne poznajo cest tako kot domačini.
 • Pričakujte zastoje tudi izven prometnih konic, ki so običajne v drugih letnih časih. 
 • Najbolj se promet zgosti ob koncih tedna ob petkih popoldne po 14. uri, ob sobotah med 9. in 16. uro (včasih tudi dlje), ob nedeljah med 16. in 21. uro (včasih tudi med 10. in 12. uro). Bolj kot drugi dnevi so prometno obremenjene tudi srede. Če je le mogoče, se na daljšo pot odpravite izven največjih konic, torej zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj.
 • Imejte v avtu zadostno količino pijače.
 • Vedno imejte pri roki dober zemljevid, ki vam bo ob nepredvidenih dogodkih pomagal poiskati alternativno pot. V zadnjem obdobju so bile v Sloveniji obnovljene tudi nekatere regionalne ceste, po katerih je lahko vožnja ob turističnih prometnih konicah zelo prijetna, saj je v poletnem času na njih praviloma manj prometa.
 • Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali utrujenost, zato se za volan usedite le spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov.
 • Izogibajte se prtljagi na zadnjih policah, saj v primeru trka ali ostrega zaviranja lahko poškoduje potnike.
 • Vozite zmerno.
 • Ob veliki vročini se pri preveliki hitrosti pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej, če imate avto hkrati obremenjen z veliko prtljage.
 • Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere.
 • Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko pomeni zelo spolzko cestišče.
 • Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. To je zelo nevarno početje in vas lahko stane več kot popravilo avta zaradi toče.
 • Bodite posebej pozorni na motoriste in kolesarje.
 • Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte o prometnih predpisih v državah, skozi katere boste potovali.
 • Še pred potovanjem se na www.promet.si pozanimajte o stanju na cestah in pridobite kontakte za prometne informacije v državah, kamor potujete. Med vožnjo dobite sveže informacije za slovenske ceste na kratki telefonski številki 1970 (Prometno-informacijski center za državne ceste - PIC). Imejte vključen radio, na katerem lahko pričakujete prometne informacije (v Sloveniji predvsem Val 202 in Radio SI).

  Vir: Prometno-informacijski center za državne ceste
   Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri