Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Napotki za ravnanje v primeru prometne nesreče na avtocesti
24.4.2012



Vožnja po avtocestah in hitrih cestah je glede na statistične podatke v primerjavi z ostalim cestnim omrežjem še vedno varnejša. Čeprav se na avtocestah in hitrih cestah zgodi najmanj prometnih nesreč, se v družbi DARS d.d. zavedamo odgovornosti in si prizadevamo za čim višjo stopnjo prometne varnosti. 

V ta namen smo pripravili tudi nekaj kratkih napotkov glede obnašanja uporabnikov avtocest v primerih, ko se zgodi prometna nesreča. Ob takšnem izrednem dogodku na avtocesti se kar se da hitro aktivirajo vse intervencijske službe (policija, službe nujne medicinske pomoči, gasilci, Republiški center za obveščanje ter upravljavec in vzdrževalec javne ceste – v primeru avtocest in hitrih cest je to družba DARS d.d. oz. pristojna avtocestna baza).

Ker so avtoceste in hitre ceste prometno zelo obremenjene se ob dogodku, kot je prometna nesreča zelo hitro ustvari zastoj vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči. V času prometne nesreče odločajo sekunde in najpomembnejša naloga je reševanje ponesrečencev, zato je ključno, da intervencijskim službam omogočimo kar najhitrejšo pot do kraja dogodka. Upoštevajte naslednje napotke:
  • Zagotoviti je potrebno pravilno razvrstitev vozil, ki so se zaradi prometne nesreče morala ustaviti; več informacij najdete v zgibanki, ki je dostopna na tej povezavi. S pravilnim razvrščanjem vozil ustvarimo dovolj prostora za intervencijska vozila, kar bo pripomoglo k hitrejšemu reševanju ponesrečencev.
  • Če ste udeleženi v prometni nesreči ali jo opazite, čim hitreje uporabite najbližji sistem za klic v sili (SOS telefon), s pomočjo katerega vzpostavite zvezo z operaterjem v nadzornem centru, ki bo na osnovi vaših podatkov hitro in ustrezno ukrepal. Pokličete lahko tudi na eno izmed številk za pomoč v sili (112 ali 113), kjer sporočite dogodek, nato pa nudite pomoč poškodovanim osebam.
  • Na kraju prometne nesreče upoštevajte navodila vodje intervencije. Če ste nudili pomoč do prihoda reševalcev, se na njihovo priporočilo umaknitve iz ožjega območja prometne nesreče.
  • Pri vseh dejanjih najprej poskrbite za lastno varnost in uporabite odsevni jopič.
  • Dokler se rešujejo življenja oz. se opravljajo nujne intervencijske aktivnosti ni pogojev za sprostitev prometa, zato mirno počakajte na nadaljnja navodila.
  • Upravljavec avtoceste ali hitre ceste in policija bosta takoj po zaključku osnovnega reševanja poskrbela za prevoznost avtoceste oz. hitre ceste; ali v smeri začete vožnje ali pa bo uveden drug možen način »reševanja ujetih vozil«. Mirno počakajte na navodila in ne kršite predpisov, saj bi s tem ogrožali sebe in druge.
 

Ker so predori najnevarnejši deli cest, posebno pozornost namenjamo tudi obnašanju v predorih v primeru prometne nesreče.

V primeru večjih nesreč v predorih, kamor uvrščamo tudi vse požarne dogodke, se obe predorski cevi takoj začasno zapreta za ves promet. Zapora neprizadete cevi je nujna zaradi zagotavljanja varnega umika udeležencev, kakor tudi zaradi neoviranega izvajanja aktivnosti reševalnih služb, na čelu s pristojno gasilsko enoto. V drugi cevi je v času požara vzpostavljen poseben prezračevalni režim, s katerim se doseže zdravo atmosfero brez škodljivih vplivov zaradi gorenja v prizadeti cevi. Dejansko se neprizadeta predorska cev začasno spremeni v varno ubežno reševalno pot.

Odprtje neprizadete cevi je mogoče šele po tem, ko so vse aktivnosti vključenih reševalnih služb in policije zaključene in ko je zagotovljeno ustrezno delovanje predorskih varnostnih sistemov.
 
  




Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri