Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Na konferenci ASECAP v ospredju varnost na cestah
2.3.2010


Konferenca Evropskega združenja avtocestnih koncesionarjev in upravljavcev avtocest (ASECAP), ki je včeraj potekala v Pragi, je bila namenjena povečanju varnosti na cestah. Kljub krčenju prihodkov ter hkratnemu širjenju avtocestne mreže in večjemu številu kilometrov za vzdrževanje, združenje ASECAP in njegove članice uspešno bijejo bitko za večjo varnost na cestah. Praške konference se je udeležila tudi predsednica uprave DARS d.d. Mateja Duhovnik. 

ASECAP je edino evropsko strokovno združenje avtocestnih koncesionarjev in upravljavcev avtocest in hitrih cest, s skoraj 130 člani, ki upravljajo skupno več kot 40.000 kilometrov avtocest in hitrih cest v 21 državah. DARS d.d. je aktiven član združenja že od leta 2000 in kot se je pokazalo tudi na praškem srečanju, je v tem obdobju postal v mednarodnem merilu poznan in cenjen partner. Združenje se med drugim prizadeva za poenotenje cestninskih sistemov, sistemov za nadzor in vodenje prometa, za izboljšanje prometne varnosti, veliko pozornosti pa posveča tudi skrbi za okolje.

Osrednji poudarek tokratne letne konference je bil, da so prav plačljive ceste bolj varne. Tudi vožnja po slovenskih avtocestah in hitrih cestah, za katere DARS d.d. organizira graditev ter jih nato upravlja in vzdržuje, je v primerjavi z ostalim cestnim omrežjem glede na statistične podatke namreč bistveno bolj varna, saj se na avtocestah in hitrih cestah zgodi še vedno najmanj prometnih nesreč, čeprav prevzemajo še največ prometa. Po podatkih Policije se je v letu 2008 na slovenskih avtocestah in hitrih cestah zgodilo kar sedemkrat manj nesreč kot na ostalem cestnem omrežju. 

Poleg vloge, ki jo pri povečanju varnosti na cestah opravlja ASECAP, je treba v projekt vključiti tudi uporabnike avtocest in hitrih cest ter se osredotočiti na preventivno ukrepanje, kot je izobraževanje voznikov, uveljavljanje že obstoječih pravil vožnje in izboljšanje stanja v državah, kjer je varnost na nižji ravni. Velik del pozornosti je treba nameniti tudi drugim, neplačljivim cestam in mestnim središčem, kjer je možnost za prometno nesrečo še vedno največja. S tega stališča ima največ izkušenj prav ASECAP, ki je pripravljen svoje izkušnje in strokovno znanje deliti z drugimi evropskimi institucijami in uporabniki cest, kar bi prispevalo k povečanju varnosti in ohranjanju življenj na cestah.

Več: www.asecap.com

Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri