Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Mednarodna konferenca '46. Dnevi ASECAP' v Ljubljani
7.6.2018


Predsednik uprave družbe DARS dr. Tomaž Vidic se je udeležil odprtja 46. študijskih in informacijskih dnevov ASECAP, ki jih organizira evropsko strokovno združenje avtocestnih koncesionarjev in upravljavcev avtocest. Konferenca poteka med 6. in 8. junijem 2018 v Ljubljani in je vsebinsko posvečena vlogi infrastrukturnih investicij v novem paketu za mobilnost EU na področju cest, udeležuje pa se je približno 220 udeležencev iz 21 držav.

Dr. Vidic je v pozdravnem nagovoru omenil uspešno uvedbo elektronskega cestninjenja težkih vozil DarsGo, ki v Sloveniji velja od 1. aprila 2018. Sistem DarsGo mnogo bolj učinkovito zasleduje načeli "uporabnik plača" in "onesnaževalec plača" ter omogoča stabilen vir financiranja vzdrževanja avtocestnega omrežja ter odplačila najetih kreditov za njegovo izgradnjo. Elektronsko cestninjenje je delno sofinancirala Evropska investicijska banka iz novega evropskega sklada za strateške investicije, kar je bilo obenem prvo tovrstno infrastrukturno posojilo s poroštvom Evropske unije v Sloveniji.

Predsednik uprave družbe DARS je izpostavil, da je cestninjenje najbolj pravično in trajnostno orodje za izgradnjo, upravljanje in vzdrževanje avtocest. Z novim, bolj transparentim cestninskim sistemom bo po njegovih besedah zagotovljenih dovolj sredstev za ohranjanje visoke ravni kakovosti ter celo zvišanje ravni kakovosti slovenskih avtocest in hitrih cest. Zaradi cestninjenja v prostem prometnem toku se bosta poleg tega izboljšala varnost in udobje uporabnikov avtocest, zmanjšal pa se bo tudi njihov skupni ogljični odtis. V naslednjem koraku se bo družba DARS med drugim posvetila polni interoperabilnosti sistema DarsGo, o čemer že potekajo pogovori z drugimi ponudniki storitev evropskega elektronskega cestninjenja (EETS), je dodal dr. Vidic.

V zaključku nagovora je omenil tudi prihodnje načrte družbe DARS na področju izgradnje celovitega evropskega cestnega omrežja. Sem sodi dograditev podravske avtoceste A4 do mejnega prehoda Gruškovje pa tudi izgradnja druge cevi predora Karavanke v čezmejnem partnerstvu z Avstrijo. Poseben poudarek je namenil tudi rastočemu pomenu digitalizacije transporta ter evropskima projektoma Crocodile in C-Roads, v katerih aktivno sodeluje družba DARS.
Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri