Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

DARS gostil posebnega odposlanca ZN za varnost v prometu
4.4.2018


Darsov nadzorni center in Prometno-informacijski center v Dragomlju je obiskal posebni odposlanec Združenih narodov za varnost v prometu Jean Todt, nekdanji športni direktor ekipe Ferrari in predsednik Svetovne avtomobilske zveze, ki jo vodi že tretji mandat. G. Todt je obiskal Slovenijo na povabilo ministra za infrastrukturo dr. Petra Gašperšiča, glavni namen njegovega obiska pa je skrb za dvig prometne varnosti.


Todt je izpostavil, da je Slovenija zaradi svoje majhnosti zelo primerna za precej ambiciozne cilje: "Veliko lažje je nagovarjati ljudi v majhni državi kot na primer na Kitajskem. Naredili ste dobro delo in zmanjšali število žrtev, vseeno pa je lahko Slovenija še pogumnejša in si postavi še višje cilje. Vsekakor je ena izmed poti tudi uporaba ostrejših kazni in temeljitejšega nadzora na cestah, kjer izpostavljam problematiko hitrosti, alkohola in uporabe telefona med vožnjo. Dokler se ne izboljša prometna kultura, so tudi kazni učinkovite. V nekaterih državah, kjer je samoumevno, da vinjen voznik ne bo sedel za volan, pa te niso potrebne."

Vodja Darsove službe za upravljanje prometa in prometno varnost mag. Ulrich Zorin je v predstavitvi obeh centrov in na dopoldanski okrogli mizi z g. Jeanom Todtom z naslovom 'Ukrepi in izzivi prometne varnosti v Sloveniji' poudaril vlogo družbe DARS kot pomembnega deležnika na področju prometne varnosti v Sloveniji. Kot je pojasnil, DARS veliko vlaga v varnostne sisteme avtocest, kakovostno obnavlja in vzdržuje avtocestno omrežje, neprestano bdi nad prometnimi razmerami ter uporabnikom posreduje vse potrebne informacije v realnem času.

"Velik vpliv na varnost si obetamo z uvedbo sekcijskega merjenja hitrosti v prihodnjih letih, s pravkar uvedenim sistemom elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku (in posledično odstranitvijo cestninskih postaj) ter z nadaljevanjem konstruktivnega sodelovanja naše družbe na vseh ravneh razvoja prometne varnosti, tako doma kot v tujini," je poudaril mag. Zorin in dodal, da DARS sledi iztočnicam g. Todta, da moramo izkušnje in znanje na področju prometne varnosti deliti z drugimi državami.

Minister Gašperšič pa je dejal, da je bila Slovenija ne glede na slabšo prometno varnost v letih 2015 in 2016 lani veliko boljša ter na dobri poti k uresničevanju strategije 'Vizija 0 mrtvih na naših cestah do 2022'. "Pomembno je, da pri varnosti v cestnem prometu sodelujemo vsi, vladne in nevladne organizacije, saj bomo le tako lahko uspešnejši pri zagotavljanju boljše prometne varnosti na naših cestah," je dodal minister.

V okviru obiska sta g. Todt in minister Gašperšič na ljubljanskih Žalah položila venec k spomeniku žrtvam prometnih nesreč. Todt se je ob tej priložnosti zavzel za ureditev pravega avtomobilskega dirkališča Poligon Gaj pri Cerkljah na Dolenjskem, kjer bi se različni profili voznikov preskusili v vožnji v varnih pogojih.Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri