Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

DARS d.d. skrbi za prometno varnost
13.5.2011


Zadnji podatki kažejo, da je letos na vseh slovenskih cestah umrlo 12 ljudi več kot v enakem obdobju lani. Podatek je zaskrbljujoč, kar se zavedamo tudi v družbi DARS d.d. Zato bi želeli uporabnike avtocest in hitrih cest opozoriti še posebej na dosledno upoštevanje prometnih predpisov. Predvsem bodite pozorni na varnostno razdaljo, vožnjo prilagodite razmeram na cesti ter bodite med njo strpni in popolnoma zbrani. Pravilno ravnanje voznikov lahko reši marsikatero življenje in zmanjša število hudo poškodovanih udeležencev v prometu.

V DARS d.d. se z akcijami, ki smo jih doslej izvedli in z njimi nadaljujemo, prizadevamo povečati varnost na avtocestah in hitrih cestah.

Redno spremljamo vzroke prometnih nesreč in ugotavljamo, da je velikokrat vzrok prometnih nesreč premajhna varnostna razdalja. Pravilna varnostna razdalja je z zakonom o pravilih cestnega prometa obvezna in strogo sankcionirana. Z namenom preprečevanja prometnih nesreč smo na določenih odsekih avtocest postavili signalizacijo za samonadzor varnostne razdalje oz. za »pravilo dveh sekund«, katerega obrazložitev si lahko ogledate na naši spletni strani, na tej povezavi. Signalizacijo za »pravilo dveh sekund« smo postavili z namenom, da voznike spomni na ustrezno varnostno razdaljo in da jim samonadzor postane samoumeven.

Varnostna razdalja oziroma razdalja med vozili je predpisana v 44. členu zakona o pravilih cestnega prometa. Z globo v višini 300 evrov se kaznuje voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju s predpisano varnostno razdaljo (ta znaša pri hitrosti 130 km/uro kar 72 metrov), z globo 500 evrov pa se kaznuje prekršek, če voznik motornega vozila ne vozi na varnostni razdalji, ki je določena s prometnim znakom. Na avtocestah in hitrih cestah so ti znaki postavljeni na vstopih v predore, kjer je zahtevana medsebojna razdalja tudi do 100 metrov za tovorna vozila. Za te kršitve se izrečejo voznikom tudi kazenske točke (tri za prvi primer in pet za kršitev prometnega znaka).

Glede na povečano število daljših dvocevnih predorov smo z namenom povečanja prometne varnosti pripravili tudi nasvete za varno v vožnjo v predorih, ki so dostopni na tej povezavi. Pri tem želimo posebej opozoriti na rdečo luč pred predorom, saj smo velikokrat priča, da je vozniki ne upoštevajo. Poudarjamo, da ima rdeča luč na avtocesti ali hitri cesti enak pomen in veljavo kot rdeča luč pred križiščem na regionalni cesti. V vsakem primeru se morate kot voznik pri rdeči luči na semaforju ustaviti, ne glede na to, kje je semafor. To skušajte narediti kar se da varno glede na situacijo za vami ter zapeljite na skrajni desni rob vozišča. Vožnjo lahko nadaljujete, ko se prižgejo rumene utripajoče luči, vendar pri tem obvezno upoštevajte omejitve hitrosti in ostalo signalizacijo.

Kršitve glede rdeče luči so določene v 99. členu zakona o pravilih cestnega prometa, kjer je določeno, da »rdeč X« – pomeni, da je promet na prometnem pasu prepovedan. V 10. odstavku istega člena so določene globe. Te znašajo 300 evrov, vozniku motornega vozila pa se izreče tudi pet kazenskih točk. To pomeni, da je kazen za tiste voznike, ki zapeljejo kljub rdeči luči v predor ali pa prevozijo cestninsko postajo, 300 evrov in pet kazenskih točk.

DARS d.d. je za povečanje prometne varnosti in obveščanje voznikov pripravil še naslednje zgibanke in video vsebine: 
  • pravilno razvrščanje v primeru nesreče,
  • varno skozi predore,
  • spremenljiva prometno informativna signalizacija,
  • Pazi, radar!
  • video šola varne vožnje,
  • filmi o nepravilni vožnji po avtocesti.
Vse vsebine so vam na voljo na naši spletni strani v poglavju Napotki, na tej povezavi.

Sicer pa DARS d.d. na obstoječih odsekih namenja razmeroma veliko sredstev tudi za preprečevanje voženj v napačno smer (prometna signalizacija - znak 'ROKA', puščice na vozišču, plastični robniki), detekcijo takšnih voženj (sistem za nadzor in vodenje prometa: mikrovalovna detekcija na portalih, video detekcija na trasi in v predorih) in opozarjanja pravilno vozečih (elektronski portali zlasti nad posameznimi odseki avtocest in hitrih cest, ki so zaradi zlasti tehničnih lastnosti, to je veliko veliko predorov, pokritih vkopov, viaduktov ipd., s prometno-varnostnega vidika lahko še posebej težavni).

V DARS d.d. smo se z vidika zagotovitve čim večje možne prometne varnosti za določene ukrepe, na primer omenjene označbe za preprečitev vožnje v napačno smer na pravzaprav vseh avtocestnih priključkih, odločil na lastno pobudo, saj nam področni pravilniki tega ne nalagajo.
Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri