Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Upravljanje
Vzdrževanje
Redno letno vzdrževanje
Redno zimsko vzdrževanje
Zagotavljanje prevoznosti po prioritetah
Mehanizacija in oprema za odstranjevanje snega
Storitev avtovleke
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Vzdrževanje

Temeljna naloga rednega vzdrževanja javnih cest je stalno zagotavljanje ustrezne ravni prometnih in drugih storitev s sprejemljivimi stroški. Pri kriterijih, ki določajo potrebne ukrepe za zagotovitev ustrezne oziroma predpisane ravni standarda rednega vzdrževanja javnih cest, se poleg kriterijev prometne varnosti in prevoznosti cest upoštevajo tudi kriteriji prepustnost v povezavi z udobnostjo potovanj ter kriteriji povezani s stalno skrbjo za zmanjšanje negativnih vplivov prometa na okolje in urejenega videza cest.

Dela rednega vzdrževanja izvajamo z operativnimi delavci v devetih avtocestnih vzdrževalnih bazah (ACB) in sedmih izpostavah teh baz, ki so locirane ob omrežju avtocest in hitrih cest po celotni Sloveniji.

Zakon o cestah določa, da je redno vzdrževanje javnih cest obvezna gospodarska javna služba, ki obsega ohranjanje javnih cest v dobrem stanju, zagotavljanje prometne varnosti in prevoznosti javnih cest, izvajanje nadzora nad stanjem javnih cest in njihovega varovalnega pasu ter vzpostavljanje prevoznosti cest ob naravnih in drugih nesrečah.

Redno vzdrževanje javnih cest se mora izvajati v skladu s temeljnimi določili zakona o javnih cestah ter z določbami izvedbenih predpisov, med katerimi so najpomembnejši:

Razmerja med rednim vzdrževanjem javnih cest in varnostjo prometa na njih pa deloma ureja tudi Zakon o varnosti cestnega prometa.

Dela rednega vzdrževanja se delijo na :


Načrti zaščite in reševanja
 Načrt ZIR - Hrušica.pdf (1,31 MB)
 Načrt ZIR - Kozina.pdf (1,21 MB)
 Načrt ZIR - Ljubljana.pdf (1,71 MB)
 Načrt ZIR - Maribor.pdf (1,08 MB)
 Načrt ZIR - Murska Sobota.pdf (1,02 MB)
 Načrt ZIR - Novo mesto.pdf (1,24 MB)
 Načrt ZIR - Postojna.pdf (1,92 MB)
 Načrt ZIR - Slovenske Konjice.pdf (980 KB)
 Načrt ZIR - Vransko.pdf (1,15 kB)

 

INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri