Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Financiranje gradnje
Stroški gradnje
Nosilci nalog
Priprava državnih prostorskih načrtov
Zgrajene AC in HC
A1 Šentilj - Srmin
A2 Karavanke - Obrežje
A3 Gabrk - Fernetiči
A4 Slivnica-Gruškovje
A5 Maribor - Pince
H2 Hitra cesta skozi Maribor
H3 severna obvoznica LJ
H4 Razdrto - Vrtojba
H5 Škofije - Srmin - Koper
H6 Koper - Lucija
H7 Dolga vas - meja z Madžarsko
Ljubljansko vozlišče
Druge ceste
Finančna realizacija gradnje
AC in HC v gradnji
Tretja razvojna os
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Lenart - Spodnja Senarska (Sv. Trojica)

Osnovni podatki
 • Dolžina: 7,2 km
 • Gradnja: 2006 - 2008
 • Odsek avtoceste Lenart - Sp. Senarska (Sveta Trojica) je bil razdeljen na dve gradbeni etapi: prva etapa sega od Partinjskega potoka do priključka Lenart (2,2 km), druga pa od priključka Lenart do Svete Trojice (5 km).  Prometu je bil predan konec oktobra 2008.

  Trasa 7,2 km dolge avtoceste prečka dolino Partinjskega potoka po višjem nasipu, se najprej usmeri severovzhodno in nato v dolgem radiju jugovzhodno na območje Črnega lesa. V dolžini 1,6 km poteka skozi gozd, prečka glavno cesto G 1-3, po prehodu iz gozda pa preide trasa v območje kmetijskih površin. Lormanjske njive preseka severno od kraja Lormanje, v nadaljevanju pa lokalno cesto Lormanje – Voličina. V smeri proti jugovzhodu poseže v južni rob gozda Kamenšak ter se na severni strani približa poslopjem pitališča Šetarova. V nadaljevanju trasa obide jezero Radehova na njegovem južnem robu in se nadaljuje prek radeških njiv na nizkem nasipu. Na tem odseku prečka več melioracijskih jarkov in vodotok Velko ter regionalno cesto R 1-229. Trasa se zaključi s priključkom Senarska (Sveta Trojica). Na trasi avtoceste sta zgrajena priključka Lenart in Senarska (Sveta Trojica), ki sta oblikovana kot polovična deteljica ter obojestransko počivališče Lormanje.

  Avtocesta je zasnovana kot štiripasovna cesta z vmesnim ločilnim pasom ter zaviralnimi in pospeševalnimi pasovi. Projektirani normalni prečni profil avtoceste znaša 21,20 m in ga sestavljajo: 4 vozni pasovi po 3,50 m, 2 robna pasova po 0,30 m ob prehitevalnem pasu, 2 robna pasova po 0,50 m ob voznem pasu, srednji ločilni pas širine 3,0 m (2 x 1,50 m), in dve bankini po 1,3 m. Na mestih, kjer avtocesto prečkajo nadvozi z vmesno podporo v ločilnem pasu, je ločilni pas razširjen na 3,80 m. Vertikalni in horizontalni elementi odseka avtoceste so načrtovani z upoštevanjem računske hitrosti 120 km/h, minimalni horizontalni radij je 1.600 m, minimalni vertikalni radij 15.000 m, maksimalni vzdolžni sklon 3,06 % in maksimalni prečni sklon 3,55 %.

  Na odseku je bilo zgrajeno tudi:

  • 2 mostova most v dolžini m;
  • 2 nadvoza v skupni dolžini 176 m;
  • pokriti vkop za živali dolžine 88 m;
  • 4 podvozi v skupni dolžini 37,4 m;
  • podporne in oporne konstrukcije, protihrupne zaščite, zadrževalniki, prestavitve komunalnih in drugih vodov;
  • 7,165 km deviacij državnih in občinskih cest, več regulacij, nadomestni biotop.
  Sestavni del te investicije je bila tudi 2,9 km dolga deviacija glavne ceste proti Lenartu, ki je zasnovana kot dvopasovna cesta z robnim pasom, deloma urejena s kolesarsko stezo, zelenico in pločnikom. Na prvem delu trasa priključne ceste pomeni deviacijo obstoječe glavne ceste G 1-3 proti severu. Avtocesto prečka v podvozu in z viaduktom preide prek doline Globovnice do naselja Lenart. Jurovsko cesto prečka v vkopu ter se severno od naselja Lenart križa s Partizansko cesto v krožišču. Nato prečka vodotok Velka in se pri industrijsko obrtni coni na vzhodu naselja Lenart s krožiščem priključi na sedanjo glavno cesto G 1-3.


   


  INFO
  Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

  Spodaj vpišite vaše podatke:
  * Ime in priimek:
  Naslov:
  Poštna št.:
  Mesto:
  * E-naslov:
  Telefon:
  * Zadeva:
  * Prostor za sporočilo:
  Priponka:
  Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
  Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
  Prepiši kodo:
  Pošlji
  Zapri