Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Financiranje gradnje
Stroški gradnje
Nosilci nalog
Priprava državnih prostorskih načrtov
Zgrajene AC in HC
A1 Šentilj - Srmin
A2 Karavanke - Obrežje
A3 Gabrk - Fernetiči
A4 Slivnica-Gruškovje
A5 Maribor - Pince
H2 Hitra cesta skozi Maribor
H3 severna obvoznica LJ
H4 Razdrto - Vrtojba
H5 Škofije - Srmin - Koper
H6 Koper - Lucija
H7 Dolga vas - meja z Madžarsko
Ljubljansko vozlišče
Druge ceste
Finančna realizacija gradnje
AC in HC v gradnji
Tretja razvojna os
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Dragučova (Maribor) - Lenart

Osnovni podatki
 • Dolžina: 7,8 km
 • Gradnja: 2005 - 2008

 • Avtocestni odsek Dragučova - Lenart se začne z razcepom v območju Dragučova z navezavo na odsek avtoceste Pesnica—Slivnica. Trasa z razcepom prečka Pesniško dolino in poteka v smeri proti vzhodu po njenem severnem robu s potrebnim odmikom od regulirane struge reke Pesnica. Pred naseljem Pernica prečka sedanjo glavno cesto G1-3, nato poteka deloma ob in deloma po obstoječem nasipu akumulacije Pernica. Na območju sotočja reke Pesnice in Jakobskega potoka je zgrajen priključek Pernica s priključno cesto. Pred naseljem Močna avtocesta z viaduktom prečka regulirano strugo Pesnice ter Jakobski potok, nato preko krajšega nasipa, deloma odprtega in deloma pokritega vkopa še greben Močne. Takoj za pokritim vkopom z viaduktom prečka dolino in se z globokim enostransko odprtim vkopom usmeri v dolino Partinjskega potoka, kjer se po prečkanju z njim tudi zaključi.  
    DRAGUČOVA (MARIBOR) - LENART

  30. maja 2008 je bilo tako zgrajenih in prometu predanih skupaj 11 kilometrov sodobnih avtocest med krožiščem Pesnica in priključkom Lenart.

  Avtocesta je zasnovana kot izvennivojska štiripasovna cesta z odstavnimi pasovi in vmesnim ločilnim pasom ter zaviralnimi in pospeševalnimi pasovi. Projektirani normalni prečni profil avtoceste od km 0+000 do km 5+000 znaša 24,60 m in ga sestavljajo: 4 vozni pasovi po 3,50 m, 2 robna pasova po 0,30 m ob prehitevalnem pasu, srednji ločilni pas širine 3,0 m (2 x 1,50 m), 2 odstavna pasova širine 2,50 m in dve bankini po 1,0 m.

  Na odseku je bilo zgrajeno tudi:

  • 4 viadukti: Dragučova III. dolžine 174 m in Dragučova IV dolžine 166,7 m, Močna dolžine 164 m in Zamarkova dolžine 172 m;
  • Pokriti vkop Močna dolžine 360 m;
  • 4 mostovi v skupni dolžini 29,9 m;
  • nadvozi v skupni dolžini 421,5 m od tega eden za divjad;
  • 3 podvozi oz. podhodi v skupni dolžini 21 m;
  • podporne in oporne konstrukcije, protihrupne zaščite, zadrževalniki, prestavitve komunalnih in drugih vodov;
  • 8,3 km deviacij, več regulacij, nadomestni biotop.
  Skupaj z odsekom A5 od Dragučove do Lenarta je bil zgrajen tudi odsek avtoceste A1 od začasnega priključka v Pesnici do razcepa Dragučova, ki se potem nadaljuje v smeri Maribora, Ljubljane in Kopra. Samo skupaj z navedenim delom A1 je lahko stekel promet po prvem delu prekmurske avtoceste.
   

  INFO
  Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

  Spodaj vpišite vaše podatke:
  * Ime in priimek:
  Naslov:
  Poštna št.:
  Mesto:
  * E-naslov:
  Telefon:
  * Zadeva:
  * Prostor za sporočilo:
  Priponka:
  Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
  Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
  Prepiši kodo:
  Pošlji
  Zapri