Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Financiranje gradnje
Stroški gradnje
Nosilci nalog
Priprava državnih prostorskih načrtov
Zgrajene AC in HC
A1 Šentilj - Srmin
A2 Karavanke - Obrežje
A3 Gabrk - Fernetiči
A4 Slivnica-Gruškovje
A5 Maribor - Pince
H2 Hitra cesta skozi Maribor
H3 severna obvoznica LJ
H4 Razdrto - Vrtojba
H5 Škofije - Srmin - Koper
H6 Koper - Lucija
H7 Dolga vas - meja z Madžarsko
Ljubljansko vozlišče
Druge ceste
Finančna realizacija gradnje
AC in HC v gradnji
Tretja razvojna os
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Lešnica - Kronovo

Osnovni podatki
 • Dolžina: 5,5 km
 • Gradnja: 2006 - 2008
   

 • Avtocestni odsek Lešnica - Kronovo je del avtoceste A2 Karavanke - Obrežje se na zahodu navezuje na predhodni avtocestni odsek Hrastje – Lešnica, na vzhodu pa na julija 2004 zgrajen avtocestni odsek Kronovo – Smednik.

  Odsek se začne zahodno od naselja Lešnica pri Novem mestu, nato z viaduktom prečka dolino potoka Lešnica, se začne dvigati in poteka po gozdu severno od naselij Otočec in Prapreče. Severno od naselja Otočec kjer je počivališče "Starine". Od tu naprej se avtocesta spušča in dolino Dobovškega potoka prečka na viaduktu. V nadaljevanju se avtocesta spusti proti priključku Kronovo in na viaduktu prečka dolino potoka Toplica ter se pred naseljem Družinska vas naveže na avtocestni odsek Kronovo -Smednik.

  Avtocestni odsek je zasnovan kot štiripasovna cesta z vmesnim ločilnim pasom in odstavnima pasovoma. Normalni profil znaša 26,6 metra ali 4 vozni pasovi po 3,75 m, ločilni pas širine 3 m, dve bankini po 1,3 metra, robni pas ob bankini pa je širok 0,35 metra. Avtocesta je projektirana z upoštevanjem računske hitrosti 120 km/h. Najmanjši horizontalni radij je 750 metrov, najmanjši vertikalni radij 20.000 metrov, najmanjši prečni nagib je 2,5 odstotka, največji vzdolžni nagib je 3 odstotke.

  Avtocestni objekti na odseku med Lešnico in Kronovim so:

  • 3 viadukti (Jelše – 346 metrov, Dobovo - 257 metrov in Toplice - 163 metrov);
  • 3 nadvozi v skupni dolžini 133,8 m;
  • podvoz dolžine 12 m;
  • pokriti vkop Dobrove v dolžini 62 m.
   
  Za ogled prospekta kliknite na sliko. Ker je prospekt v pdf obliki, potrebujete Adobe Reader za odpiranje.
    PROSPEKT LEŠNICA - KRONOVO

  Opomba: Prospekt je narejen na podlagi sprejetega državnega lokacijskega načrta (DLN), zato lahko dejansko stanje odstopa od podatkov v prospektu.

  Pri Otočcu bo ob avtocesti zgrajen obojestranski spremljajoči objekt Starine, ki poleg bencinske črpalke vsebuje še parkirišče za osebna in tovorna vozila ter avtobuse, pritlični gostinski objekt z restavracijo in bifejem ter trgovino, prostor za avtodome ter prostor za počitek in rekreacijo.

  Izvennivojski priključek Kronovo je zasnovan v obliki diamanta. Kraki priključka so projektirani z upoštevanjem računske hitrosti 40 km/h. Normalni prečni profil dvosmerne rampe znaša 10,7 metrov, enosmerne rampe pa 9 metrov.

  V okviru izgradnje avtocestnega odseka Lešnica - Kronovo je bilo zgrajenih tudi 36 deviacij državnih cest v skupni dolžini nekaj več ko 10 kilometrov.


  INFO
  Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

  Spodaj vpišite vaše podatke:
  * Ime in priimek:
  Naslov:
  Poštna št.:
  Mesto:
  * E-naslov:
  Telefon:
  * Zadeva:
  * Prostor za sporočilo:
  Priponka:
  Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
  Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
  Prepiši kodo:
  Pošlji
  Zapri