Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Financiranje gradnje
Stroški gradnje
Nosilci nalog
Priprava državnih prostorskih načrtov
Zgrajene AC in HC
A1 Šentilj - Srmin
A2 Karavanke - Obrežje
A3 Gabrk - Fernetiči
A4 Slivnica-Gruškovje
A5 Maribor - Pince
H2 Hitra cesta skozi Maribor
H3 severna obvoznica LJ
H4 Razdrto - Vrtojba
H5 Škofije - Srmin - Koper
H6 Koper - Lucija
H7 Dolga vas - meja z Madžarsko
Ljubljansko vozlišče
Druge ceste
Finančna realizacija gradnje
AC in HC v gradnji
Tretja razvojna os
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Slivnica - DraženciO sofinanciranju  
Naziv operacije: Avtocesta A4; Slivnica-Gruškovje: Slivnica-Draženci
Naziv upravičenca: Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, DARS d.d., Ulica XIV. divizije 4, SI-3000 Celje
Višina skupnih stroškov operacije in višina javnih virov financiranja: Celotni stroški projekta znašajo 278,2 milijona evrov, višina prispevka EU skupnosti (Kohezijski sklad) pa 88,3 milijona evrov
Začetek in konec operacije: 2007–2009 
Kontakt za informacije o izvajanju operacije: Služba za komuniciranje, 01/300-99-20, pr@dars.si
Dolžina: 19,8 km


Mednarodni mejni prehod Šentilj je bil načrtovan kot kombinacija prometne ureditve na obstoječem mejnem prehodu na regionalni cesti za potrebe tovornega prometa in kot nov mejni prehod na avtocesti, za potrebe potniškega prometa.

Tako je bila v prvi fazi zgrajena 4-pasovna regionalna cesta, rampa za tovorna vozila, ki je potekala preko nadvoza do ploščadi I. (carinske formalnosti – na vstopu), ploščad II. (parkirišča za tovorna vozila na izstopu ter izstopne rampe za osebna vozila) ter druge operativne površine in komunikacije za funkcioniranje prehoda v skupni površini 61.555 m2 utrjenih površin.

Avtocesta je načrtovana kot štiripasovnica z odstavnimi pasovi in vmesnim ločilnim pasom s prečnim profilom 26,2 m. Gradbeni odsek sestoji iz dveh prometnih odsekov in sicer Slivnica-Hajdina in Hajdina-Draženci. V promet sta bila dana v juliju 2009.

Avtocestni odsek se začne v razcepu Slivnica na mestu križanja z avtocesto A1 Šentilj - Koper. V nadaljevanju poteka v premi med dvema 110 kV daljnovodoma južno od letališča Maribor proti zaselku Hotinjska Agrarna. Nato trasa zavije proti vzhodu in poteka približno 150 m južneje od zadnjih signalnih naprav letališča Maribor, preko območja doma Lovske družine Rače in območja gramoznice Rače oddaljena približno 90 m od zaselka Dravski Dvor. Na severni strani naselja Marjeta na Dravskem polju se trasa avtoceste obrne proti jugu in se približa nad zaselkom Prepolje kanalu SD-1. Oddaljenost pete nasipa kanala SD-1 od roba avtoceste znaša minimalno 15 m. Za Prepoljem poteka trasa avtoceste v isti smeri proti jugu med naseljema Gerečja vas in Kungota pri Ptuju, kjer se trasa obrne proti jugovzhodu pod naselje Hajdina in v nadaljevanju prečka železniško progo ter se na koncu vklopi v obstoječo traso glavne ceste GI-9 vzhodno od Dražencev.
 
Za ogled prospekta kliknite na sliko. Ker je prospekt v pdf obliki, potrebujete Adobe Reader za odpiranje.
  Prospekt: Slivnica - Draženci

Opomba: Prospekt je narejen na podlagi sprejetega državnega lokacijskega načrta (DLN), zato lahko dejansko stanje odstopa od podatkov v prospektu.

Vertikalni in horizontalni elementi avtoceste so določeni na podlagi računske hitrosti 120 km/h. Najmanjši polmer horizontalnih krivin je 1.500 m, najmanjši podolžni nagib je 0,10%, največji podolžni nagib je 2.0%. Najmanjši polmer konveksnih vertikalnih krivin je 13.333 m. Maksimalni prečni sklon je 3.5%.

Projektirani normalni prečni profil znaša 26,20 m, in sicer dva vozna pasova širine 3,75 m, dva prehitevalna pasova širine 3,75 m, dva robna pasova širine 0,50 m, dva odstavna pasova širine 2,50 m, ločilni pas širine 2 × 1,60 m in dve bankini širine 1 m.
 
Na avtocesti so izvedeni zgrajeni avtocestni priključki Letališče Maribor, Marjeta, Zlatoličje in Hajdina, rekonstruirana in dograjena pa razcepa: Slivnica v dolžini 1598 m v trasi A4 in 4.493 m v trasi A1 in Draženci v dolžini 3,230 km. Zgrajeno je tudi obojestransko počivališče »Dravsko polje« in cestninska postaja.

Na celotni trasi A4 je bilo zgrajeno:
  • 4 mostovi;
  • 16 nadvozov v skupni dolžini 1282 m;
  • 8 podvozov v skupni dolžini 359 m (od tega 3 podhodi);
  • 1 Viadukt dolžine 286 m in 2 čez železnico v Hajdini dolžine 336 m desni in 334 levi.
 
  Skica avtocestnega odseka Slivnica - Draženci
  Vir: Direkcija Republike Slovenije za ceste 
 
 

Sporočila za javnost


INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri