Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Financiranje gradnje
Stroški gradnje
Nosilci nalog
Priprava državnih prostorskih načrtov
Zgrajene AC in HC
A1 Šentilj - Srmin
A2 Karavanke - Obrežje
A3 Gabrk - Fernetiči
A4 Slivnica-Gruškovje
A5 Maribor - Pince
H2 Hitra cesta skozi Maribor
H3 severna obvoznica LJ
H4 Razdrto - Vrtojba
H5 Škofije - Srmin - Koper
H6 Koper - Lucija
H7 Dolga vas - meja z Madžarsko
Ljubljansko vozlišče
Druge ceste
Finančna realizacija gradnje
AC in HC v gradnji
Tretja razvojna os
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

MMP Gruškovje - meja z Rep. Hrvaško

Osnovni podatki
 • Dolžina: 0,56 km (gradbeni odsek)
 • Gradnja: 2007- 2009

 • Avtocesta je izvedena kot štiripasovnica z odstavnimi pasovi in vmesnim ločilnim pasom v dolžini 486 m. Začne se na južni strani območja mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje, kjer se trasa začne dvigati in prehaja v vkopu preko gozdnih površin Cimparskega brega ter preide v nasip preko Cimparske grabe in se niveletno naveže na odsek avtoceste Krapina-Macelj.Vertikalni in horizontalni tehnični elementi upoštevajo računsko hitrost 80 km/h. Projektirani normalni prečni profil znaša 27,50 m, in sicer dva vozna pasova širine 3,50 m, dva prehitevalna pasova širine 3,50 m, dva čakalna pasova širine 3,25 m, dva robna pasova širine 0,50 m, ločilni pas širine 3,00 m in dve bankini širine 1,50 m.

  Zaradi izgradnje avtoceste, ki ima do izgradnje A4 na odseku Draženci-Gruškovje začasno funkcijo glavne ceste, so bile izvedene nekatere deviacije kategoriziranih cest: deviacija glavne ceste G9-0433 Hajdina–Gruškovje v dolžini 233 m (v tem delu, po izgradnji celotne avtoceste, lokalne ceste) in navezava poti JP 741700 Jamiče–Gruškovje na deviacijo glavne ceste, dolžine 15 m, ter več nekategoriziranih cest v dolžini 480 m. Prestavljeni so bili: vodovod, NN kabel, TK kabel, Urejen je tudi potok Maceljščica in Cimparska graba.
   
  Kliknite na sliko za ogled povečane slike.
    GRUŠKOVJE

  MMP Gruškovje


  Mejni prehod Gruškovje je bil zgrajen v letu 2003 in predan prometu aprila 2004 pred vstopom Slovenije v EU in je eden od treh mednarodnih cestnih mejnih prehodov na schengenski meji na katerem so vse potrebne službe za kontrolo vseh vrst blagovnega prometa. Skupaj sta ga financirala Ministrstvo za javno upravo in DARS, saj leži v trasi bodoče avtoceste A4. Poleg avtoceste je za prehajanje tovornega prometa zgrajena posebna "kamionska cesta" tako na izstopu kot vstopu v Slovenijo.

  MMP Gruškovje je lociran na trenutno še glavni cesti G9, odsek 0433, Hajdina–Gruškovje, ob sotočju dveh potokov, v dolini potoka Maceljčice in Mašinčove grabe, po kateri teče potok Trivode. Glavna cesta se pred državno mejo razširi v mejni plato, na katerem se odvija potniški in blagovni promet, ob izstopu in vstopu v državo, z objekti za mejni nadzor.

  MMP Gruškovje je razdeljen na tri dele oziroma tri ploščadi:
  • ploščad za pretok potnikov – vstop in izstop iz države;
  • ploščad za blagovni promet – izstop iz države;
  • ploščad za blagovni promet – vstop v državo.
  Obstoječa glavna cesta, širine 7,0 m se v območju ploščadi MMP razširi na širino 51,5 m. Trasa se razširi do obstoječe lokalne ceste LC 457030 – Kozminci – Zg. Gruškovje – Trivode – Ložina.
  Od km 10,1 + 92,45 m do km 10,3 + 70,45 m, je med voznimi pasovi, v dolžini 178 m zgrajen srednji ločilni otok na izstopu iz države.
  Elementi platoja MMP Gruškovje so projektirani z upoštevanjem računske hitrosti 40 km/h.

  INFO
  Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

  Spodaj vpišite vaše podatke:
  * Ime in priimek:
  Naslov:
  Poštna št.:
  Mesto:
  * E-naslov:
  Telefon:
  * Zadeva:
  * Prostor za sporočilo:
  Priponka:
  Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
  Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
  Prepiši kodo:
  Pošlji
  Zapri