Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Financiranje gradnje
Stroški gradnje
Nosilci nalog
Priprava državnih prostorskih načrtov
Zgrajene AC in HC
A1 Šentilj - Srmin
A2 Karavanke - Obrežje
A3 Gabrk - Fernetiči
A4 Slivnica-Gruškovje
A5 Maribor - Pince
H2 Hitra cesta skozi Maribor
H3 severna obvoznica LJ
H4 Razdrto - Vrtojba
H5 Škofije - Srmin - Koper
H6 Koper - Lucija
H7 Dolga vas - meja z Madžarsko
Ljubljansko vozlišče
Druge ceste
Finančna realizacija gradnje
AC in HC v gradnji
Tretja razvojna os
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Škofije - Srmin

Osnovni podatki
 • Dolžina: 2,4 km
 • Gradnja: 2003 - 2005

 • Hitra cesta H5 (E751) Škofije – Srmin se začne v območju mejnega prehoda Škofije na meji z Italijo in preko avtocestnega razcepa Srmin naveže obalne kraje na avtocesto A1 Šentlj – Ljubljana – Koper in s tem na notranjost Slovenije.

  Gradnja tega odseka hitre ceste od mejnega prehoda do priključka Škofije, ki je bila v celoti predana prometu konec avgusta 2005, je vključevala izgradnjo 1,7 km trase hitre ceste s tremi premostitvenimi objekti (dva nadvoza, en podvoz), pokritim vkopom Škofije, priključkoma Škofije in Plavje ter izgradnjo skupaj 5 km deviiranih (prestavljenih) rekonstrukcij in preložitev drugih državnih in lokalnih cest. Odsek je zgrajen kot štiripasovna hitra cesta brez odstavnih pasov in z vmesnim ločilnim pasom. Normalni prečni profil hitre ceste znaša 20,4 metrov; vozni pasovi so široki po 3,5 metra, notranja in zunanja robna pasova sta široka po 0,35 metra, srednji ločilni pas je širok 2 metra, bankini pa po 1,5 metra. Cesta predstavlja tudi obvoznico naselij na tem območju in bistveno izboljšuje prometne razmere na ostali cestni mreži. Sam mednarodni mejni prehod Škofije je bil začasno preurejen po ukinitvi mejne kontrole ob vstopu Slovenije v schengenski pravni red in ga bo potrebno še dokončno urediti v skladu s veljavnimi predpisi.

   

  Največji objekt na tem odseku je pokriti vkop Škofije, dolžine 364 m desni in 358 m levi. Pokriti vkop pod Škofijami je dodatno opremljen tudi s sistemom za video nadzor, ki je voden iz nadzornega centra v avtocestni vzdrževalni bazi Kozina. 

  Odsek hitre ceste od priključka Škofije do razcepa Srmin oziroma priključka Dekani, v dolžini 2,4 km je bil zgrajen v sklopu avtoceste A1 in predan prometu oktobra 2004. Istočasno je bila zgrajena tudi nova regionalna cesta na odseku priključek Škofije-Ankaran, v dolžini 830 m vključno s krožiščem. Na odseku hitre ceste je 5 objektov in sicer:

  • nadvoz za regionalno cesto dolžine 100 m;
  • most čez Rižano in razbremenilnik Rižane;
  • podvoz za železnico dolžine 100 m.
    

  INFO
  Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

  Spodaj vpišite vaše podatke:
  * Ime in priimek:
  Naslov:
  Poštna št.:
  Mesto:
  * E-naslov:
  Telefon:
  * Zadeva:
  * Prostor za sporočilo:
  Priponka:
  Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
  Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
  Prepiši kodo:
  Pošlji
  Zapri