Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Financiranje gradnje
Stroški gradnje
Nosilci nalog
Priprava državnih prostorskih načrtov
Zgrajene AC in HC
A1 Šentilj - Srmin
A2 Karavanke - Obrežje
A3 Gabrk - Fernetiči
A4 Slivnica-Gruškovje
A5 Maribor - Pince
H2 Hitra cesta skozi Maribor
H3 severna obvoznica LJ
H4 Razdrto - Vrtojba
H5 Škofije - Srmin - Koper
H6 Koper - Lucija
H7 Dolga vas - meja z Madžarsko
Ljubljansko vozlišče
Druge ceste
Finančna realizacija gradnje
AC in HC v gradnji
Tretja razvojna os
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Selo - Šempeter

Osnovni podatki
 • Dolžina: 11,8 km
 • Gradnja: 1994-1996
 • Odsek hitre ceste Selo - Šempeter poteka po izredno razgibanem in geološko zahtevnem terenu, s številnimi vodnimi pobočnimi izviri, ki so se pojavili pri izvajanju zemeljskih del. Trasa prečka tudi večje število vodotokov. Gradbeni odsek se je začel severno od naselja Selo, kjer je zapustil koridor obstoječe ceste in se usmeril proti zahodu preko akumulacijskega jezera Vogršček do Šempetra, kjer se priključil na že zgrajeni del hitre ceste do mednarodnega mejnega prehoda Vrtojba. Z izgradnjo štiripasovne c jeeste med Selom in Šempetrom je bil mednarodni mejni prehod Vrtojba funkcionalno vključen v cestno povezavo Nova Gorica - Ajdovščina - Vipava - Razdrto.

  Že leta 1988 se je začela gradnja nasipov ob vodni akumulaciji Vogršček v dolžini 1,5 km. Gradnja odseka med Selom in Šempetrom se je pričela 10. junija 1994 v promet je bila cesta predana maja 1996. Zgrajen je v t.i. "varčnem" prečnem profilu, širine 19,6 metrov, zaradi okoljevarstvenih, ekonomskih in prometnih razlogov. To pomeni, da ima štiripasovnica zožen srednji ločilni pas, nima odstavnih pasov, zato pa so na vsakih 800 metrov odstavne niše. Poleg odstavnih niš je cesta opremljena z vertikalno in talno signalizacijo, varnostno ograjo ter varovalnimi ograjami za divjad. V naselju Bazara je zgrajena čelna cestninska postaja Bazara, v Selu in Vogrskem pa sta zgrajena priključka. Vzdolž celotne ceste je zgrajen tudi sistem za "klic v sili". 

  Zaradi razgibanosti terena, po katerem poteka štiripasovnica, je na trasi zgrajeno:

  • 4 mostovi skupne dolžine 35,77 m;
  • 8 nadvozov skupne dolžine 372,6 m;
  • 8 podvozov v skupni dolžini 57,11 m;
  • viadukt Lijak dolžine 397,5 m in viadukt šempeter dolžine 140 m.
  Izvedene so bile tudi prestavitve regionalnih cest v dolžini 1,5 km, deviacije gozdnih in poljskih poti v dolžini 4,6 km, 20 regulacij vodotokov v dolžini 3,8 km in zgrajenih 12 zadrževalnih bazenov.

  Na odseku sta bila zgrajena priključek Selo in Vogrsko in obojestransko počivališče Šempas.

  INFO
  Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

  Spodaj vpišite vaše podatke:
  * Ime in priimek:
  Naslov:
  Poštna št.:
  Mesto:
  * E-naslov:
  Telefon:
  * Zadeva:
  * Prostor za sporočilo:
  Priponka:
  Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
  Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
  Prepiši kodo:
  Pošlji
  Zapri