Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Financiranje gradnje
Stroški gradnje
Nosilci nalog
Priprava državnih prostorskih načrtov
Zgrajene AC in HC
A1 Šentilj - Srmin
A2 Karavanke - Obrežje
A3 Gabrk - Fernetiči
A4 Slivnica-Gruškovje
A5 Maribor - Pince
H2 Hitra cesta skozi Maribor
H3 severna obvoznica LJ
H4 Razdrto - Vrtojba
H5 Škofije - Srmin - Koper
H6 Koper - Lucija
H7 Dolga vas - meja z Madžarsko
Ljubljansko vozlišče
Druge ceste
Finančna realizacija gradnje
AC in HC v gradnji
Tretja razvojna os
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Vipava - Selo

Osnovni podatki
 • Dolžina: 11,5 km 
 • Gradnja: 1997-1999
 • Za odsek štiripasovne hitre ceste Vipava (Log) - Selo, je bil v gradnji od julija leta 1997, ko so začeli z izgradnjo viaduktov Ribnik in Selo ter ostalih premostitvenih objektov, do predaje v promet 25.10.1999.

  Odsek hitre ceste Vipava – Selo je zasnovan je kot izvennivojska štiripasovna cesta z vmesnim ločilnim pasom in odstavnimi nišami. Začne se na meji med občinama Vipava in Ajdovščina in poteka od Loga proti Selu vzporedno z obstoječo glavno cesto. Od nje se loči pri Ajdovščini in vasi Cesta, ki ju obide z južne strani. Hitra cesta se nato pred vasjo Cesta v rahlem vzponu dvigne do lokalne ceste na Vipavski križ, ki prečka hitro cesto čez pokriti ukop. V nadaljevanju z viaduktom Ribnik premosti dolino potoka Vrnivca in železniško progo ter se nadaljuje po razgibanem terenu med Skriljami in Dobravljami severno od regionalne ceste. To križa pred naseljem Potoče in do viadukta Selo poteka južno od nje. Nato se nadaljuje v vkopu do prej zgrajenega odseka Selo – Šempeter - Vrtojba.
    
  Z regionalno cesto je odsek hitre ceste Vipava – Selo povezan s priključkom Ajdovščina preko lokalne ceste za Planino in v okviru iste investicije zgrajene 2,2 km dolge obvozne ceste, kasneje kategorizirane kot regionalne ceste. Tako je bila cesta skozi naselje Ajdovščina lahko predana v upravljanje občini oziroma mestu.
  Regionalna cesta je bila rekonstruirana na območjih Log, Dolge Poljane, Nemškarice, Ceste, med Cesto in Dobravljami ter med Dobravljami in Potočami v skupni dolžini 4.781 m. Prestavljene in obnovljene so bile lokalne ceste za Dolgo Poljano, Planino, Velike Žablje, Vipavski Križ, Skrilje, Bajči in Kukanje v skupni dolžini 3.966 m.

  Med premostitvenimi objekti na odseku hitre ceste Vipava – Selo je bilo potrebno zgraditi dva viadukta (Ribnik in Selo), pokriti ukop Vipavski Križ, pet mostov, sedemnajst prepustov, devet podvozov in pet nadvozov. Prestavljeni in rekonstruirani so bili električni in telekomunikacijski vodi ter plinovod, vodovod in kanalizacija. Ob celotni trasi je speljan sistem za klic v sili, na osmih lokacijah pa so zgrajene protihrupne ograje. Regulirana je bila reka Hubelj in štirinajst drugih potokov, zgrajeno 13 večjih in 26 manjših vodnih zadrževalnikov, rekonstruirani pa so bili tudi melioracijski sistemi Log - Zemono, Ajdovsko polje, Vipavski križ in Brje - Žablje.

   


  INFO
  Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

  Spodaj vpišite vaše podatke:
  * Ime in priimek:
  Naslov:
  Poštna št.:
  Mesto:
  * E-naslov:
  Telefon:
  * Zadeva:
  * Prostor za sporočilo:
  Priponka:
  Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
  Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
  Prepiši kodo:
  Pošlji
  Zapri