Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Financiranje gradnje
Stroški gradnje
Nosilci nalog
Priprava državnih prostorskih načrtov
Zgrajene AC in HC
A1 Šentilj - Srmin
A2 Karavanke - Obrežje
A3 Gabrk - Fernetiči
A4 Slivnica-Gruškovje
A5 Maribor - Pince
H2 Hitra cesta skozi Maribor
H3 severna obvoznica LJ
H4 Razdrto - Vrtojba
H5 Škofije - Srmin - Koper
H6 Koper - Lucija
H7 Dolga vas - meja z Madžarsko
Ljubljansko vozlišče
Druge ceste
Finančna realizacija gradnje
AC in HC v gradnji
Tretja razvojna os
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Smednik - Krška vas

Osnovni podatki
 • Dolžina: 17,6 km
 • Gradnja: 2003 - 2005

 • Avtocestni odsek (Dobruška vas-) Smednik – Krška vas je vmesni odsek med julija 2004 zgrajenim odsekom Kronovo – Smednik in odsekom Krška vas – Obrežje, ki je bil prometu predan novembra 2004. Vlada je uredbo o lokacijskem načrtu za ta odsek sprejela decembra 2002.

  Odsek Smednik - Krška vas je prvi avtocestni odsek v Sloveniji, kjer pri financiranju gradnje z nepovratnimi sredstvi sodeluje tudi Evropska unija.

  Avtocestni odsek Smednik – Krška vas poteka v koridorju prejšnje dvopasovne hitre ceste z razširitvijo na severni strani. Odsek se prične v Smedniku, kjer se navezuje na predhodni odsek Kronovo – Smednik, na meji občin Škocjan in Krško. Od Smednika do oskrbne postaje Zaloke poteka prek slabo nosilnega terena mimo manjših naselij Gomila, Gmajna in Smednik, kjer je zgrajen enako imenovani priključek, do zaselkov Mikote na severni in Zaloke na južni strani avtoceste. Prav v Zalokah bo obojestranska servisna cona – počivališče z bencinskim servisom. Avtocesta se nato nadaljuje skozi Krakovski gozd, kjer je močvirnat teren, ki je bil za težke prevoze s strani na gradbišče praktično nedostopen. Mimo Velike vasi vodi avtocesta na čelno cestninsko postajo Drnovo s štirinajstimi cestninskimi stezami ter na priključek za Krško, na katerem je zgrajena stranska cestninska postaja s sedmimi cestninskimi stezami. V nadaljevanju poteka avtocesta mimo naselij Mrtvice, Vihre in Skopice do Krške vasi, kjer se naveže na novembra lani zgrajen odsek Krška vas – Obrežje.

  Avtocestni odsek Smednik - Krška vas je zasnovan kot štiripasovna avtocesta z odstavnima pasovoma in vmesnim ločilnim pasom. Normalni prečni profil avtoceste znaša 26,6 metrov; vozna in prehitevalna pasova sta široka 3,75 metra, odstavna pasova 2,5 metra, bankini 1,3 metra in srednji ločilni pas 3 metre. Projektirana računska hitrost na avtocesti je 120 km/h. Največji vzpon avtoceste znaša 2 odstotka, minimalni prečni sklon pa je 2,5 odstotka. Najmanjši horizontalni radij je 4.000 metrov.
   
  Za ogled prospekta kliknite na sliko. Ker je prospekt v pdf obliki, potrebujete Adobe Reader za odpiranje.
    Smednik - Krška vas

  Arhivska stran o sofinanciranju iz Kohezijskega sklada EU


  Opomba: Prospekt je narejen na podlagi sprejetega državnega lokacijskega načrta (DLN), zato lahko dejansko stanje odstopa od podatkov v prospektu.

  Ta avtocestni odsek na dolenjskem kraku je bil gradbeno razdeljen na tri pododseke:

  • Dobruška vas – Smednik, dolžine 3,9 km, ki pomeni nadaljevanje junija 2004 zgrajenega odseka Kronovo – Smednik;
  • 4,6 km dolg odsek od Smednika proti čelni cestninski postaji Drnovo, zgrajen in predan prometu 24.6.2005;
  • ter 9,1 km dolg odsek do Krške vasi, kjer se naveže na odsek Krška vas - Obrežje, zgrajen in predan prometu decembra 2004.

  Na avtocesti pa je bilo zgrajeno:

  • 7 mostov v skupni dolžini 56 m;
  • 8 nadvozov v skupni dolžini 579,5 m;
  • 12 podvozov v skupni dolžini 103 m.

  Na celotnem odseku je v vseh podhodih in podvozih ter mostovih urejen neutrjen pas širine najmanj 2 metra in višine vsaj 2,5 metra za prehajanje divjadi, in sicer s svetlobnim pasom v ločilnem pasu. Prepusti na križanjih z avtocesto imajo 50 centimetrov široko poličko za prehod živali.

  Poleg trase avtoceste in premostitvenih objektov so bili zgrajeni še izvennivojska priključka Smednik in Drnovo ter krožišče Drnovo. Preko priključka Smednik se na avtocesto navezuje regionalna cesta Kostanjevica - Smednik. Priključek Drnovo, na katerem je zgrajena cestninska postaja Krško, navezuje na avtocesto glavno cesto Drnovo.

  Vsa izvennivojska križanja na nekdanji dvopasovnici so bila nadomeščena z novimi objekti na obstoječih lokacijah oziroma v njihovi neposredni bližini. Podvozi so visoki najmanj 4,2 metra, višina podhodov pa je večja od prejšnjih na nekdanji dvopasovnici.

  Ostale ureditve ob izgradnji avtoceste

  Ob 17,6 km dolgi avtocesti je bilo zgrajenih tudi 15,5 kilometra lokalnih, regionalnih cest, gozdnih, dostopnih in poljskih poti; skupno 48 deviacij kategoriziranih in nekategoriziranih cest. Izvedena so bila tudi prečkanja vodotokov in regulacij, zgrajeno je bilo šest zemeljskih zadrževalnih bazenov, sistem za klic v sili in protihrupna zaščita. Prestavljeni in prilagojeni so bili tudi energetski, telekomunikacijski vodi, vodovodi, zgrajena je bila transformatorska postaja ter še pred začetkom gradnje izvedena zaščita plinovoda ob trasi v območju velikih posedkov in na prehodih. Obnovljeni so bili vodovodi za počivališča in cestninske postaje ter za avtocestno vzdrževalno bazo Drnovo. 

   

   


  INFO
  Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

  Spodaj vpišite vaše podatke:
  * Ime in priimek:
  Naslov:
  Poštna št.:
  Mesto:
  * E-naslov:
  Telefon:
  * Zadeva:
  * Prostor za sporočilo:
  Priponka:
  Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
  Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
  Prepiši kodo:
  Pošlji
  Zapri