Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Financiranje gradnje
Stroški gradnje
Nosilci nalog
Priprava državnih prostorskih načrtov
Zgrajene AC in HC
A1 Šentilj - Srmin
A2 Karavanke - Obrežje
A3 Gabrk - Fernetiči
A4 Slivnica-Gruškovje
A5 Maribor - Pince
H2 Hitra cesta skozi Maribor
H3 severna obvoznica LJ
H4 Razdrto - Vrtojba
H5 Škofije - Srmin - Koper
H6 Koper - Lucija
H7 Dolga vas - meja z Madžarsko
Ljubljansko vozlišče
Druge ceste
Finančna realizacija gradnje
AC in HC v gradnji
Tretja razvojna os
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Bič - Korenitka

Osnovni podatki
 • Dolžina: 4,8 km
 • Gradnja: 2002-2003

 • Avtocestni odsek Bič - Korenitka je del dolenjskega kraka avtocestne smeri sever - jug. Odsek se navezuje na avtocesto Ljubljana Malence - Bič, zgrajen in predan prometu je bil 22.12.2003.

  Normalni prečni profil znaša 26,6 m. Od tega znašata vozna pasova po 3,75 m, enako prehitevalna pasova, robna pasova po 0,5 m, odstavna pasova po 2,5, ločilna pasova po 1,6 m in bankini po 1,2 m. Na vzponih, kjer pričakovana hitrost težkih vozil pade pod 50 km/h, so namesto odstavnih pasov predvideni pasovi za počasni promet, širine 3 m, ti pa so od voznega pasu ločeni z 0,2 m širokim robnim pasom, robni pas na robu pa je širine 0,3 m. Pospeševalni in zaviralni pasovi ob priključkih so širine 3 m, od voznega pasu jih deli 0,5 m širok robni pas, slednji pa je na robu vozišča širine 0,3 m.

  Avtocesta Bič – Korenitka se začne v navezavi na predhodni odsek Višnja Gora - Bič pri zaselku Pristavica. V začetnem delu poteka po nizkem nasipu nad koto visoke vode preko poplavne depresije v kateri občasno zastajajo padavinske vode. Tik pred priključkom Bič se začne trasa rahlo vzpenjati in čez Medvedjek poteka v globokem vkopu. Od prevoja na Medvedjeku se nato avtocesta začne strmo spuščati. Trasa poteka južno od obstoječe hitre ceste po suhi dolini Dolge dole. Proti koncu odseka v Korenitki se znova situativno in niveletno približa obstoječi hitri cesti H1.

  Avtocestni odsek Bič - Korenitka je zasnovan kot štiripasovna avtocesta z odstavnimi pasovi in vmesnim ločilnim pasom. Normalni prečni profil znaša 26,60 m: vozna pasova sta široka 3,75 m, prehitevalna pasova 3,75 m, robna pasova ob prehitevalnem pasu 0,50 m, srednji ločilni pas 3,00 m, odstavna pasova 2,50 m in bankini 1,30 m. Na vzponu preko Medvedjeka bo v smeri proti Ljubljani zgrajen pas za počasni promet širine 3,00 m, ki je od voznega pasu ločen z 0,20 m širokim robnim pasom, robni pas na robu pa bo širok 0,30 m. Največji vzdolžni sklon znaša 3,45 %, minimalni prečni nagib pa je 2,5 %. Najmanjši horizontalni radij je 750 m, najmanjši vertikalni konveksni radij je 20.000 m, najmanjši vertikalni konkavni radij pa znaša 25.000 m. Avtocesta je projektirana za računsko hitrost 120 km/h.

   
  Za ogled prospekta kliknite na sliko. Ker je prospekt v pdf obliki, potrebujete Adobe Reader za odpiranje.
    PROSPEKT BIČ - KORENITKA

  Opomba: Prospekt je narejen na podlagi sprejetega državnega lokacijskega načrta (DLN), zato lahko dejansko stanje odstopa od podatkov v prospektu.

  Poleg trase avtoceste so bili zgrajeno tudi:

  • 2 pokrita vkopa (pokriti vkop širine 42 m in dolžine 159 m ter pokriti vkop širine 44,7 m in dolžine 64 m);
  • 2 nadvoza (nadvoz za deviacijo regionalne ceste širine 9,4 m in dolžine 39 m ter nadvoz za deviacijo regionalne ceste širine 46 m in dolžine 91 m);
  • podhod za deviacijo poljske poti širine 4 m in dolžine 31,5 m;
  • podvoz za deviacijo gozdne poti širine 11 m in dolžine 41 m;
  • 4 inundacijske objekte;
  • 2 ploščata propusta;
  • 2 kamniti zložbi ob avtocesti pred zadnjim pokritim vkopom ter med deviacijo in avtocesto skupne dolžine 180 m;
  • sidrano brano za prvim pokritim vkopom v dolžini 60 m;
  • polni izvennivojski priključek Bič, ki bo navezal obstoječe cestno omrežje na avtocesto;
  • 20 deviacij kategoriziranih in nekategoriziranih cest v skupni dolžini 6.200 m.

  Prestavljeni in prilagojeni so bili energetski, komunalni in telekomunikacijski vodi, zgrajen sistem klica v sili, urejena javna razsvetljava v območju priključka, nadvoza in pokritih vkopov ter izvedena protihrupna zaščita (protihrupni nasipi kombinirani s transparentno ograjo) v skupni dolžini 2.800 m.


  INFO
  Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

  Spodaj vpišite vaše podatke:
  * Ime in priimek:
  Naslov:
  Poštna št.:
  Mesto:
  * E-naslov:
  Telefon:
  * Zadeva:
  * Prostor za sporočilo:
  Priponka:
  Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
  Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
  Prepiši kodo:
  Pošlji
  Zapri