Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Financiranje gradnje
Stroški gradnje
Nosilci nalog
Priprava državnih prostorskih načrtov
Zgrajene AC in HC
A1 Šentilj - Srmin
A2 Karavanke - Obrežje
A3 Gabrk - Fernetiči
A4 Slivnica-Gruškovje
A5 Maribor - Pince
H2 Hitra cesta skozi Maribor
H3 severna obvoznica LJ
H4 Razdrto - Vrtojba
H5 Škofije - Srmin - Koper
H6 Koper - Lucija
H7 Dolga vas - meja z Madžarsko
Ljubljansko vozlišče
Druge ceste
Finančna realizacija gradnje
AC in HC v gradnji
Tretja razvojna os
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Hrušica - Vrba

Osnovni podatki
 • Dolžina: 13,5 km
 • Gradnja: 1989 - 1993

 • Trasa avtoceste od Hrušice do Vrbe, dolžine 13,5 km, se takoj za priključkom Hrušica navezuje na obstoječo avtocesto iz predora Karavanke. Čez 500 m se avtocesta razširi v obojestranski servisni plato, skupne velikosti približno 65 tisoč kvadratnih metrov. Trasa se naprej polagoma vzpenja v pobočje Mežakle, s čimer se izogne naseljem pod vznožjem. Avtocesta bi morala biti po prvotnih načrtih zasekana v pobočje Mežakle, ker pa tak način ni bil primeren, je bil potek trase spremenjen tako, da je avtocesta sedaj odmaknjena od pobočij, kar je posledično zahtevalo izgradnjo več viaduktov. V nadaljevanju se avtocesta izvije iz pobočij Mežakle na odseku Lipce, kjer prečka železniško progo Jesenice - Sežana v nasipu, na tem mestu pa je izveden tudi priključek na regionalno cesto Jesenice - Bled. Naslednja 2 kilometra avtoceste sta ravninska, potem pa sledi 71 metrov visok in 456,5 m dolg viadukt Moste. Za viaduktom trasa poteka po Žirovniškem polju ob naseljih Žirovnica in Vrba na severni strani, naselje Moste pa razdeli na dve polovici.

  Trasa avtoceste med Hrušico in Vrbo je bila gradbeno-tehnično in stroškovno zelo zahtevna in jo uvrščamo med najzahtevnejše odseke na slovenskem avtocestnem omrežju. Lega Karavanškega predora, ozka, povsem urbanizirana dolina med Mežaklo in Karavankami, globok kanjon Save pri Mostah in strma pobočja Mežakle z 12.000 let starim podorom, dvakratno prečkanje železniške proge... Vse to je zahtevalo relativno dolgo gradnjo in visoke stroške gradnje. Gradnja se je začela leta 1989 in se je zaključila leta 1993.

  Avtocesta je zgrajena v varčnem prečnem prerezu brez odstavnih pasov (samo odstavne niše) in zoženim srednjim ločilnim pasom. Na odseku je bilo zgrajeno:
   
    PROSPEKT

  Opomba: Prospekt je informativen in narejen na podlagi sprejetega državnega lokacijskega načrta (DLN), zato lahko dejansko stanje odstopa od podatkov v prospektu.
  • 5 viaduktov in sicer:
   • Podmežakla 1 dolžine 237,3 m;
   • Podmežakla 2 dolžine 177,3 m desni, 147,3 m levi;
   • Podmežakla 3 dolžine 477,92 m desni in 517,92 m levi;
   • Podmežakla 4 sestavljen iz treh delov dolžine 165 m in 136 m desni in 591 m levi;
   • Moste v dolžini 440 m;
  • 5 podvozov v dolžini 82,64 m;
  • 4 nadvozi v dolžini 312,8 m ( eden za železnico);
  • pokriti vkop »Moste« dolžine 184 m;
  • podporne konstrukcije v dolžini 1648,4 m.
  Zgrajene so bile tudi deviacije občinskih in nekategoriziranih cest, manjše regulacije in druge ureditve komunalnih in drugih vodov

  Zgrajeni sta tudi večje počivališče z bencinskim servisom »Jesenice« in manjše počivališče »Lipce«.


  INFO
  Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

  Spodaj vpišite vaše podatke:
  * Ime in priimek:
  Naslov:
  Poštna št.:
  Mesto:
  * E-naslov:
  Telefon:
  * Zadeva:
  * Prostor za sporočilo:
  Priponka:
  Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
  Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
  Prepiši kodo:
  Pošlji
  Zapri