Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Financiranje gradnje
Stroški gradnje
Nosilci nalog
Priprava državnih prostorskih načrtov
Zgrajene AC in HC
A1 Šentilj - Srmin
A2 Karavanke - Obrežje
A3 Gabrk - Fernetiči
A4 Slivnica-Gruškovje
A5 Maribor - Pince
H2 Hitra cesta skozi Maribor
H3 severna obvoznica LJ
H4 Razdrto - Vrtojba
H5 Škofije - Srmin - Koper
H6 Koper - Lucija
H7 Dolga vas - meja z Madžarsko
Ljubljansko vozlišče
Druge ceste
Finančna realizacija gradnje
AC in HC v gradnji
Tretja razvojna os
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Arja vas - Vransko

Osnovni podatki
 • Dolžina: 20,9 km
 • Gradnja: 1995 - 1997

 • Avtocestni odsek Arja vas - Vransko, dolžine 20,9 km, je bil zgrajen med leti 1995 in septembrom 1997, ko je bil predan prometu. Na vzhodu se navezuje na odsek Hoče - Arja vas, na zahodu pa odsek Vransko - Blagovica, in sicer 2,51 km za priključkom Vransko.

  Avtocesta poteka najprej po severnem robu nato pa diagonalno prečka Savinjsko dolino. Več kot polovica trase poteka po gričevnatem in gozdnatem terenu. Geološka slika je zelo raznolika, saj je v pretežnem delu sestavljena iz koherentnih zemljin, ki so za gradnjo cestnih nasipov skorajda neuporabne. Področje, kjer poteka trasa avtoceste, je prepredeno tudi s številnimi vodotoki in melioracijskimi jarki.

   
    ARJA VAS - VRANSKO

    PREREZ ARJA VAS - VRANSKO

  Odsek Arja vas-Vransko je zgrajen kot štiripasovna avtocesta s po dvema voznima in enim odstavnim pasom v vsaki smeri ter z vmesnim ločilnim pasom z betonsko odbojno ograjo. Normalni prečni profil avtoceste znaša 26 m: vozna pasova sta široka po 3,75 m, odstavni pas 2,5 m, robni pas 0,5 m, bankina 1 m in srednji ločilni pas 3 m. Avtocesta Arja vas je projektirana za računsko hitrost 120 km/h, z minimalnim horizontalnim radijem 900 m in maksimalnim vzdolžnim nagibom ceste 3 %.  
    PREREZ CESTIŠČA

   

  Na trasi avtoceste je skupno 70 premostitvenih objektov:
  • 13 podvozov;
  • 16 nadvozov;
  • 14 mostov;
  • 26 manjših premostitvenih objektov razpona do 5 m.

  Poleg izgradnje same trase avtoceste in premostitvenih objektov je bilo potrebno zgraditi še čelno cestninsko postajo Vransko z odprtim cestninskim sistemom, ki omogoča regijska promet po avtocesti brez plačevanja cestnin, prestavljena pa je bila tudi železniška proga Celje-Velenje na mestu križanja z avtocesto.

  Skupaj so bili zgrajeni 4 priključki (Arja vas, Šempeter, Šentrupert in Vransko), 79 prestavitev - deviacij kategoriziranih cest, pet prestavitev plinovoda in štiri križanja elektroenergetskih vodov. Na 17 lokacijah so bili urejeni telekomunikacijski vodi, zgrajeno je bilo devet križanj s kanalizacijo, 17 križanj z vodovodom, 29 regulacij vodotokov in zaščita podtalnice v skupni dolžini 7,5 km. Poleg tega je bilo rekonstruiranih 31 hmeljskih žičnic, sedem melioracijskih in trije namakalni sistemi.

   
    PREREZ MOSTU

    VZDOLŽNI PREREZ MOSTU

   


  INFO
  Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

  Spodaj vpišite vaše podatke:
  * Ime in priimek:
  Naslov:
  Poštna št.:
  Mesto:
  * E-naslov:
  Telefon:
  * Zadeva:
  * Prostor za sporočilo:
  Priponka:
  Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
  Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
  Prepiši kodo:
  Pošlji
  Zapri