Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Financiranje gradnje
Stroški gradnje
Nosilci nalog
Priprava državnih prostorskih načrtov
Zgrajene AC in HC
A1 Šentilj - Srmin
A2 Karavanke - Obrežje
A3 Gabrk - Fernetiči
A4 Slivnica-Gruškovje
A5 Maribor - Pince
H2 Hitra cesta skozi Maribor
H3 severna obvoznica LJ
H4 Razdrto - Vrtojba
H5 Škofije - Srmin - Koper
H6 Koper - Lucija
H7 Dolga vas - meja z Madžarsko
Ljubljansko vozlišče
Druge ceste
Finančna realizacija gradnje
AC in HC v gradnji
Tretja razvojna os
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

AC v območju MMP Šentilj

Osnovni podatki - Dolžina: 1,2 km
- Gradnja: 1989-1991


Mednarodni mejni prehod Šentilj je bil načrtovan kot kombinacija prometne ureditve na obstoječem mejnem prehodu na regionalni cesti za potrebe tovornega prometa in kot nov mejni prehod na avtocesti, za potrebe potniškega prometa.

Tako je bila v prvi fazi zgrajena 4-pasovna regionalna cesta, rampa za tovorna vozila, ki je potekala preko nadvoza do ploščadi I. (carinske formalnosti – na vstopu), ploščad II. (parkirišča za tovorna vozila na izstopu ter izstopne rampe za osebna vozila) ter druge operativne površine in komunikacije za funkcioniranje prehoda v skupni površini 61.555 m2 utrjenih površin.
 
  ŠENTILJ

Prva faza je bila realizirana v letih 1979 – 1981 in s tem dokončno urejeno prehajanje tovornih vozil preko mednarodnega mejnega prehoda.

Avtocestni odsek od avstrijske meje do Šentilja, dolžine 1,2 km je bil v gradnji med septembrom 1989 in junijem 1991 kot druga faza celovite ureditve mednarodnega mejnega prehoda, septembra istega leta pa je bil predan prometu. Ob 400-metrskem mejnem platoju (na katerem so bili locirani objekti mejne kontrole in je bil za službene namene povezan s starim mejnim prehodom Šentilj na vzporedni regionalni cesti) je bila zgrajena tudi avtocesta v dolžini 1,2 km, s štirimi voznimi pasovi in dvema odstavnima pasovoma ter s srednjim ločilnim pasom.

V okviru avtoceste je bil zgrajen priključek Šentilj s priključnimi rampami ter 155 m dolg viadukt, ki premošča regionalno cesto in železniški predor. Investitor gradnje avtoceste je bila takratna Republiška uprava za ceste, projekte za traso avtoceste z mejnim platojem, izgradnjo 4-pas regionalne ceste v dolžini 1,3 km je izdelalo Cestno podjetje Maribor, Projektivno tehnološki biro v sodelovanju z Geološkim zavodom Ljubljana, objekte sta projektirali SCT Ljubljana in Gradis Biro za projektiranje Maribor. Odsek sta gradili SCT Ljubljana in Gradis GP Nizke gradnje Maribor.

Z vstopom Slovenije v schengenski prostor dne 21.12.2007 je bil mejni prehod ukinjen in že delno preurejen za potrebe prostega prehajanja blaga in oseb, s tem pa tudi opuščena rampa za tovorna vozila.

Na podlagi 22. člena Uredbe (ES) št. 562/2006 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 15. marca 2006 o Zakoniku Skupnosti o pravilih, ki urejajo gibanje oseb prek meja (Zakonik o schengenskih mejah) bo potrebno območje opuščenega mejnega prehoda dokončno preurediti.
 
 

INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri