Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Odkrivanje zgodovine
Bori iz ledeniških obdobij
Kamniti gozd
Prvi slovenski dinozaver
Rimska cesta
Naselbine pri Mošnjah
Kipec Venere
Naselbina na MB obvoznici
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Rimska cesta

Stari Rim je razvil gradnjo in vzdrževanje cest na visoko raven. Največja razsežnost cestnega omrežja je bila dosežena v 2. stoletju po našem štetju, vrhunec razvoja pa sovpada z začetkom razširitve rimske vladavine v svetovno državo ter spremembo republike v cesarstvo leta 30 po našem štetju.

Rimljani so veliko na novo pridobljenega ozemlja uvrstili v upravni sistem svoje države, ga razdelili na pokrajinske enote in mestne okraje, postavili vojaške postojanke in carinarnice. Za tako razsežne osvajalne in vojaške podvige, zlasti pa za ureditev zanesljive obveščevalne in poštne službe, so postopoma izdelali mrežo daljinskih cest, delno naslednic prastarih prometnih poti.
 
  RIMSKA CESTA

Seveda cest niso potrebovali samo za premikanje vojaških enot ampak tudi za trgovske, gospodarske, poštne in upravne zveze. Po rimskih cestah pa sta se dolga desetletja pretakala tudi rimska kultura in rimski pravni red. Konec 3. stoletja po našem štetju je bilo propadanje rimske države že vidno. Germani, Kvadi, Markomani in Goti so s svojimi osvajalskimi pohodi pričeli ogrožati rimsko državo in ostale narode. Rim se je na začetku še upiral, vendar pa so vojne kmalu pričele izčrpavati njegova denarna sredstva in vojaške sile. Proti sredini 5. stoletja našega štetja pa je bilo vsega konec: "eversa patria" - razdejana domovina. Propad rimske države in rimskega cestnega omrežja je bil prav tako razsežen in gospodarsko pretresljiv, kot je bila šeststooletna gradnja.

Začetki gradnje cestne mreže segajo daleč nazaj. Že v zbirki predpisov Lex duodecim tabularum (zakon dvanajstih plošč), ki so jo izdali leta 450 pred našim štetjem, zasledimo nekaj določil o cestah.Rimljanom so bili vzorniki pri gradnji cest Etruščani in Latini, ki so že spretno gradili umetne ceste. Oba naroda sta namreč živela v živahnih trgovskih stikih z Grki, Feničani in Kartažani na jugu Apeninskega polotoka, pa tudi z raznimi ilirskimi in keltskimi plemeni, zlasti z Noričani v Alpah.
 
Kliknite na sliko za ogled povečane slike.
  RIMSKA CESTA

Kliknite na sliko za ogled povečane slike.
  RIMSKA CESTA
 

INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri