Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Odkrivanje zgodovine
Bori iz ledeniških obdobij
Kamniti gozd
Prvi slovenski dinozaver
Rimska cesta
Naselbine pri Mošnjah
Kipec Venere
Naselbina na MB obvoznici
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Prvi slovenski dinozaver

Poleti 1999 so na gradbišču trase odseka primorske avtoceste Kozina–Klanec našli fosilne ostanke kosti vretenčarjev. Te naj bi po rezultatih prvih raziskav strokovnjakov Paleontološkega inštituta Ivana Rakovca Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU pripadale dinozavrom iz obdobja zgornje krede (pred 83 do 65 milijoni let). To je prva tovrstna najdba na slovenskih tleh.
 
Na podlagi prvih analiz so slovenski paleontologi ugotovili, da gre za odraslo žival, staro med 15 in 30 let, za zdaj še neznane vrste. Znano je tudi nekaj podrobnosti iz življenja slovenskega dinozavra. Kot je moč sklepati iz neenakomerne rasti najdenih fosilnih ostankov kosti je prazgodovinska žival doživela tudi mnoga obdobja stradanja.
 
Najdba ostankov prvega dinozavra, ki so ga našli na slovenskih tleh, je brez dvoma pomembno odkritje, saj gre za enega najmlajših doslej najdenih dinozavrov, ki je živel na našem ozemlju tik preden je vrsta izumrla.

INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri