Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Odkrivanje zgodovine
Bori iz ledeniških obdobij
Kamniti gozd
Prvi slovenski dinozaver
Rimska cesta
Naselbine pri Mošnjah
Kipec Venere
Naselbina na MB obvoznici
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Odkrivanje zgodovine

Na več kot dvajsetih točkah ob bodočih avtocestah odkrivajo arheologi slovensko zgodovino. Zanimivejša arheološka najdišča so prav gotovo v Savinjski dolini, saj so arheologi ob trasi avtoceste Arja vas - Vransko našli kar štiri večja arheološka najdišča. Gre za najdišča v Ilovici pri Vranskem, Šmatevžu, Trnava ter nad Gotovljami, pri kmetiji Šiman.

V Ilovici pri Vranskem so odkrili dobro ohranjeno rimsko opekarno, kar je prvo tovrstno odkritje v celejanskem agru (na sliki). Na podlagi najdenih žigov na različnih opekah je mogoče sklepati, da je opekarski obrat na Vranskem deloval vsaj dvesto let, od sredine prvega do prehoda v tretje stoletje. Pomembno vlogo je odigral kot obrat, ki je zadovoljeval vojaške potrebe druge italske legije v sedemdesetih letih drugega stoletja. Nadaljnja obdelava gradiva najdenega vzdolž nekdanje jantarske ceste, bo nedvomno pokazala velik pomen, ki ga je ta rimska opekarna odigrala v dvesto letih svojega obstoja.

Do odkritja sledov starejše železnodobne v Šmatevžu in latenskodobne naselbine v Trnavi je prevladovalo mnenje, da so sledovi podobnih naselbin samo na naravno utrjenih više ležečih mestih. Obe naselbini dokazujeta prav nasprotno. Razpršenost najdb z najdišča v vasi Tranava nakazujejo na obstoj latenskega naselja, čas stalne poselitve pa je omejen na čas od ene do treh generacij. V Šmatevžu pa so našli več fragmentov antične keramike in železen nož, kar se ujema s časom od pozne bronaste dobe do prvega stoletja rimske okupacije spodnje Savinjske doline.

Na najdišču Šiman nad Gotovljami pa so arheologi odkrili prazgodovinske in recentne najdbe, ki kažejo na ostanke objekta iz srednje in pozne bronaste dobe.


INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri