Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Odkrivanje zgodovine
Bori iz ledeniških obdobij
Kamniti gozd
Prvi slovenski dinozaver
Rimska cesta
Naselbine pri Mošnjah
Kipec Venere
Naselbina na MB obvoznici
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Kipec Venere

Na gradbišču avtocestnega odseka med Beltinci in Lendavo, ki je bil zgrajen v letih 2006-2008, so v bližini Murske Sobote arheologi odkrili kipec Venere s konca kamene dobe. Za slovenske arheologe je to izjemno odkritje, saj takšne celotne figurice še niso odkrili na Slovenskem. Gre tudi za najstarejšo pričo umetniške roke prazgodovinskega človeka na Slovenskem.

Ekipa inštituta za dediščino Sredozemlja znanstveno-raziskovanega središča Koper Univerze na Primorskem izkopava obsežno območje, kjer bo tudi avtocestna vzdrževalna baza Murska Sobota. Najdeni kipec, ki je star vsaj 5.500 let in je najstarejša ženska plastika na Slovenskem, je v celoti ohranjen.

Najpomembnejše odkritje pri izkopavanjih na trasi nastajajoče pomurske avtoceste v prejšnjih letih je dokaz o prvi poselitvi slovanskega življa v 6. stoletju, o čemer so strokovnjaki prej le domnevali, prav izkopavanja okrog Murske Sobote pa so pokazala na tiste prve priseljence, ki so prišli čez moravska vrata in se razselili po vsej Sloveniji.
 
  KIPEC VENERE


INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri