Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Odkrivanje zgodovine
Bori iz ledeniških obdobij
Kamniti gozd
Prvi slovenski dinozaver
Rimska cesta
Naselbine pri Mošnjah
Kipec Venere
Naselbina na MB obvoznici
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Kamniti gozd na gradbišču dolenjske avtoceste

Med graditvijo 5,5 kilometra dolgega dolenjskega avtocestnega odseka med Lešnico in Kronovim, ki je bil zgrajen in predan prometu sredi leta 2008, so naleteli na edinstven kraški pojav. Severno od Otočca, kjer si avtocesta utira pot skozi gozd, so izvajalci gradbenih cel odkopali ogromne kamnite stebre, visoke od osem do deset metrov.

Po odstranitvi gozda in zgornjih plasti zemlje se je iz nje prikazala večja gruča več metrov visokih čeri, ki so spominjale na piramide. Šlo je za kamniti in očem milijone let skriti kamniti gozd, kakor ta kraški pojav imenujejo krasoslovci. Značilen je za kitajski kras, pri nas pa je nekaj izjemnega.površin.

Podtalni kamniti gozdovi so na Dolenjskem lahko nastali zaradi debele plasti naplavin, skozi katere je pronicala voda in iz trde kamnine pod njimi ustvarila stebre različnih oblik. Kamniti gozd je kmalu po najdbi izginil pod novozgrajeno avtocesto, krasoslovci pa predvidevajo, da to ni edina takšna najdba na Dolenjskem.
 
  KAMNITI GOZD

  KAMNITI GOZD


INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri