Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Odkrivanje zgodovine
Bori iz ledeniških obdobij
Kamniti gozd
Prvi slovenski dinozaver
Rimska cesta
Naselbine pri Mošnjah
Kipec Venere
Naselbina na MB obvoznici
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Bori iz ledeniških obdobijPri kopanju useka za avtocesto Selo - Šempeter v Vipavski dolini so gradbinci jeseni leta 1994 pod vasjo Črniče našli nekaj drevesnih debel s premerom dobrih 40 centimetrov in dolgih več kot dva metra, ki jih je ilovica obvarovala pred gnitjem. Na nekaterih mestih so bila debla že skoraj okamenela, na drugih pa še povsem zdrava, celo lubje so imela ohranjena.

Na Znanstveno raziskovalnem centru SAZU in zagrebškem inštitutu Rudjer Boąković so s karbonsko kislino ugotovili, da so najdena debla bora stara več kot 37.000 let. V vzorcih ilovice pa so na ljubljanskem biološkem inštitutu odkrili pelodna zrnca bora, smreke, breze, vrbe in tudi nekaterih zelišč, kar ustreza ledeniškim obdobjem, v tem primeru srednjega wurma. Tedanje rastlinje je bilo torej podobno sedanji severni tajgi.

INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri