Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Počivališča in kamere
Varna vožnja
Nasveti za varno vožnjo
Nepravilna vožnja
Nadzor hitrosti
Varnostna razdalja
Prometni koledar
 

Sistem zaznavanja vožnje v napačni smeri (Vransko)

Vožnja v napačno smer predstavlja resno varnostno varnostno grožnjo uporabnikom avtocest in hitrih cest. Ker so ti primeri kljub dobro vidni prometni signalizaciji vedno bolj pogosti, je DARS d.d. vzpostavil pilotni sistem za preprečitev napačnih uvozov prek priključkov avtocest in hitrih cest.
 

DARS d.d. je z namenom detekcije vožnje v napačno smer na avtocestnem priključku Vransko na štajerski avtocesti vzpostavil pilotni projekt detekcije vožnje v napačno smer. Ta zaobjema samodejno svetlobno opozorilo kršitelju, opozarjanje pravilno vozečih voznikov ter alarmno opozorilo operaterju v Regionalnem nadzornem centru Vransko, ki na podlagi podatkov iz sistema lahko pravočasno ter ustrezno ukrepa.

Pilotni sistem sestavljajo detekcijski napravi, ki zaznavata vozilo v napačni smeri (mikrovalovna detektorja).

Obveščanju voznika, ki vozi v napačno smer, je namenjena svetlobna signalizacija, ki ga opozori o vožnji v napačni smeri:
  • notranje osvetljena znaka II – 4 in 
  • znak spremenljive vsebine 'STOP' z utripalcema.

Pravilno vozeče voznike, ki jih ogroža nasproti vozeče vozilo, DARS d.d. opozarja s spremenljivo prometno informativno signalizacijo (elektronskimi portali nad avtocesto), in sicer v dveh fazah:

  • z opozorilom in
  • z zaporo avtoceste po potrditvi alarma, ki se sproži, ko nasproti vozeče vozilo zapelje na avtocesto.

 
Operater v Regionalnem nadzornem centru Vransko je o izrednem dogodku obveščen z alarmom, prikazom točne lokacije dogodka na shematskem vmesniku in prikazom žive slike iz video nadzorne kamere. Sistem je povezan s sistemom za nadzor in vodenje prometa (SNVP), prek katerega operaterji DARS d.d. tudi zaznavajo vožnje v napačni smeri na avtocesti, in sicer s pomočjo mikro in video detekcije, nameščene nad avtocesto in ob njej. 
 
 

INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri