Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Cestninski sistem in ceste
Cenik cestnine
Načini plačevanja cestnine
Vinjeta
Prodajna mesta
Kako ravnati z vinjeto
Izdaja nadomestne vinjete
Vprašanja in odgovori
Prodaja avstrijskih vinjet
Izjeme glede namestitve vinjete
Sistem DarsGo
Vračilo E-medija
Dokumenti s področja cestnine
Cestnina v drugih državah
DarsGo servisi
Portal uporabnikov EM
Izjava o območju EETS
 

Kako ravnati z vinjeto

Določitev veljavnosti


Letna vinjeta za tekoče leto velja od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja prihodnjega leta (skupaj 14 mesecev).
Polletna vinjeta velja šest mesecev od dneva njenega nakupa,oziroma do preteka zadnjega dneva v šestem mesecu, če v šestem mesecu takšnega dneva ni. 
Mesečna vinjeta velja od trenutka nakupa vinjete do preteka dneva, ki ima isto številko en mesec po dnevu njenega nakupa, oziroma do preteka zadnjega dneva v mesecu, če v naslednjem mesecu takšnega dneva ni. Tedenska vinjeta velja sedem zaporednih koledarskih dni od vključno dneva, ki ga določi uporabnik ob nakupu vinjete.
 
Polletna, mesečna in tedenska vinjeta morajo biti preluknjane v prodajalni. Preluknjane so na mestu, ki označuje prvi dan veljavnosti. Nepreluknjane vinjete niso veljavne. Prosimo, da ob nakupu vinjete skrbno preverite, ali je vaša vinjeta pravilno preluknjana.

Namestitev vinjete


Preden nalepite vinjeto obvezno preverite ali je preluknjana na pravi datum, saj lahko v primeru, da ni pravilno preluknjana, le nenalepljeno vinjeto reklamirate pri prodajalcu. Če imate vozilo, ki bi lahko nad simetralo prednje osi presegalo višino 1,3 m in potrebuje vinjeto 2B, lahko preverite, ali je vaš model že bil izmerjen in objavljen na našem seznamu.  Ko je vinjeta nalepljena, reklamacija ni več mogoča.

Če se vinjeta pri nameščanju na vetrobransko steklo poškoduje ali če ste na vozilo, za katerega je potrebna vinjeta 2B (višje od 1,3 m nad simetralo prednje osi) nehote namestili letno vinjeto 2A (ali obratno), jo je mogoče reklamirati, vendar le na DarsGo servisu v Ljubljani in DarsGo servisu na počivališču Lopata.

Tovrstne reklamacije oziroma premestitve veljavne vinjete je mogoče urediti v roku 30 dni od njenega nakupa.
 
Vinjete (ali delov vinjete) ne poskušajte odstranjevati z vetrobranskega stekla. V takem primeru pokličite v DarsGo servis (080 15 03 ali +386(0) 151 88 350) in se dogovorite glede nadaljnjih postopkov. Če boste poskušali vinjeto odlepiti ali jo boste odlepili, se bo pojavil eden izmed naslednjih varnostnih napisov: NEVELJAVNO, številka 7 ali oznaka 2B, s čimer se vinjeta razveljavi.

Vinjeta, na kateri se je v celoti ali delno pojavil eden izmed naslednjih varnostnih napisov: NEVELJAVNO, številka 7 ali oznaka 2B, ne more biti predmet reklamacije.

Pri lepljenju vinjete ni dovoljeno uporabljati drugih lepil, posebnih folij, lepilnih trakov in podobno.


Vinjeta je veljavna le takrat, ko je pred uporabo cestninske ceste pravilno nameščena na vozilu. Po odstranitvi zaščitne folije vinjeto nepoškodovano namestite na notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Nalepke ne smete namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno ali na stransko okno vozila.

Prosimo, da pred namestitvijo vinjete natančno preberete navodila za lepljenje, ki se nahajajo na hrbtni strani vinjete. Pred namestitvijo nove veljavne vinjete vedno odstranite predhodno nameščeno oziroma neveljavno vinjeto.

Uporabniki, ki so kupili avto z že nameščeno vinjeto, so dolžni preveriti ali je vinjeta originalna in ali je pravilno nameščena. V primeru uporabe ponarejene oz. nepravilno nameščene vinjete, je to odgovornost cestninskega zavezanca in ga to, da je bila vinjeta že nameščena na vozilu ob nakupu, ne odvezuje odgovornosti.

Podrobnejše informacije lahko najdete v Navodilih za prodajalce vinjet (EN / HR / DE / IT / HU).

Nadomestna vinjeta


Vse potrebno v zvezi z izdajo nadomestne vinjete lahko uredite na naslovu: 

Nadzor


Nadzor nad pravilno uporabo vinjete izvajajo Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS), Prometni inšpektorat Republike Slovenije, Carinska uprava Republike Slovenije in Policija.

Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne in ustrezno nameščene vinjete na vozilu se šteje za kršitev Zakona o cestah in je sankcionirana s kaznijo od 300 do 800 EUR.
 

► Nazaj na Vinjeta  
► Prodajna mesta Informacije glede pooblaščenih prodajalcev slovenskih vinjet
► DarsGo servis Ljubljana Grič 54, 1000 Ljubljana / Tel.: 080 15 03 ali 01/5188-350 (informacije o vinjetah in cestnini)
► Vinjetni sistem in ceste Informacije o cestah, za katere je obvezna uporaba vinjet

 
 
 

Prodajamo avstrijske vinjete
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri