Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Cestninski sistem in ceste
Vinjetni sistem
Sistem DarsGo
Predor Karavanke
Cenik cestnine
Načini plačevanja cestnine
Vračilo E-medija
Dokumenti s področja cestnine
Cestnina v drugih državah
DarsGo servisi
Portal uporabnikov EM
Izjava o območju EETS
 

Cestninski sistem in ceste

V Sloveniji imamo naslednje cestninske sisteme:
  Skica avtocestnega križa z vrisanimi cestninskimi postajami za vozila nad 3.500 kg

Tovorna vozila >3,5t cestninimo na skupno 28 cestninskih postajah, na katerih je skupno 195 cestninskih stez, od tega je 62 vinjetnih stez in 59 kombiniranih stez (vinjeta + tovorna vozila>3,5t). 60 navadnih stez in 14 hitrih ABC stez je namenjenih samo vozilom z največjo dovoljeno maso nad 3,5 t. Cestninjenju predora Karavanke je na cestninski postaji Hrušica namenjenih šest kombiniranih stez. V cestninskem sistemu se nahaja 15 čelnih cestninskih postaj (Dragotinci, Pesnica, Prepolje, Tepanje, Vransko, Kompolje, Log, Bazara, Dane, Videž, Hrušica, Torovo, Dob, Drnovo, Nanos) ter 13 stranskih (Slovenske Konjice, Blagovica, Lukovica, Krtina, Vrhnika, Logatec, Unec, Postojna, Senožeče, Divača, Kozina, Razdrto, Krško).

Cestninski sistem zagotavlja sodoben, stalen, stabilen in dolgoročen vir za financiranje upravljanja in vzdrževanja avtocest ter za gradnjo novih avtocest in za odplačevanje najetih posojil.

Z Uredbo o cestninskih cestah in cestnini za uporabo cestninski cest je Slovenija leta 2005 uskladila način in sistem plačevanja cestnine z usmeritvami Evropske unije, ki izhajajo iz zelene knjige Evropske unije o učinkoviti cenovni transportni politiki in Direktive Evropske unije o dajatvah v prometu. Vlada RS je z Uredbo o cestninskih cestah in cestnini za uporabo določenih cest določila tudi načine plačevanja cestnine na slovenskih cestninskih cestah.

V obeh podzakonskih aktih je Vlada RS implementirala usmeritve Evropske unije o spodbujanju pravičnejšega načina plačevanja cestnine in s tem omejevanju pavšalnega načina plačevanja cestnine. Usmeritve Evropske unije o povračilih za uporabo cestninskih cest namreč določajo, da naj uporabniki plačujejo cestnino, ki bo odvisna od dejansko prevožene dolžine cestninske ceste in škode, ki jo vozilo naredi tej cesti. Spodbujajo naj se torej pravični sistemi plačevanja cestnine in omejujejo naj se pavšalni cestninski sistemi.


Prodajamo avstrijske vinjete
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri