Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Cestninski sistem in ceste
Cenik cestnine
Načini plačevanja cestnine
Vračilo E-medija
Dokumenti s področja cestnine
Cestnina v drugih državah
DarsGo servisi
Portal uporabnikov EM
Izjava o območju EETS
 

Cestnina v drugih državah

V preteklosti je cestnina predstavljala denarno nadomestilo, ki ga uporabnik avtoceste plača za koristi, ki jih ima z vožnjo po avtocesti v primerjavi z necestninsko povezavo. Cestnina je veljala kot pravično in namensko nadomestilo za višji standard prometnih uslug. Zadnje čase pa se v svetu vse bolj uveljavlja načelo, da naj uporabnik v prometu plača čim večji delež stroškov, ki jih povzroči s transportom ljudi in blaga. Pri t.i. pojmu "road pricing", cestnina ni več le instrument financiranja, temveč tudi sredstvo za usmerjanje prometa (cesta, železnica, drugo), torej pomemben ukrep prometne politike države.

V Evropi je odločitev o uvedbi cestnine na avtocestah predvsem prometno - politični cilj. Prav zaradi naraščajoče mobilnosti je potrebno zmanjšati negativne učinke prometa. Zaradi naraščajočega povpraševanja po prometni infrastrukturi in zaradi povečanih zahtev (okolje, prometna varnost, ipd.), so vse večje potrebe po finančnih sredstvih, ki jih ni več mogoče izpolniti z obstoječimi viri in instrumenti financiranja. Nobena vrsta transporta ne pokrije v celoti vseh stroškov, ki jih povzroči (pri tem niso mišljeni samo stroški vzdrževanja avtocest, stroški pobiranja cestnine ipd., temveč tudi vsi drugi stroški, ki jih prevzema družba z uvajanjem posameznih novih prometnih površin: okolje, izraba površin). Posodobitev tehnologije pobiranja cestnine je zato pospešila trend za uvedbo cestnine. Evropske države, ki so uvedle cestninske sisteme so na primer: AvstrijaBelgija, Danska, Francija, Grčija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Španija, Švedska, Velika Britanija, Srbija in Slovenija. Nekatere države, kot so Avstrija, Bolgarija, Češka, Madžarska, Litva, Romunija, Slovaška in Švica, so tudi uvedle vinjetni sistem cestninjenja.


Prodajamo avstrijske vinjete
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri