Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Cestninski sistem in ceste
Cenik cestnine
Načini plačevanja cestnine
Vračilo E-medija
Dokumenti s področja cestnine
Cestnina v drugih državah
DarsGo servisi
Portal uporabnikov EM
Izjava o območju EETS
 

Vračilo elektronskega medija

 1.aprila 2018 je bil za vozila, ki presegajo največjo dovoljeno maso 3.500 kg, uveden elektronski sistem cestninjenja v prostem prometnem toku – sistem DarsGo, plačevanje cestnine na cestninskih postajah, pa je bilo ukinjeno. Morebitnega neporabljenega dobroimetja iz ABC tablic in Dars kartic ni mogoče prenesti v nov sistem DarsGo, zato lahko vsi uporabniki teh elektronskih medijev najkasneje do 30.6.2018 uveljavijo vračilo preostanka naloženega dobroimetja, brez s predpisi odobrenih popustov za nalaganje dobroimetja ter vračilo neamortizirane vrednosti elektronske tablice ABC.

Vozniki težkih vozil tako ne bodo več mogli plačevati cestnine z ABC tablicami in Dars karticami, ki jih uporabljajo v obstoječem cestninskem sistemu, morebitnega neporabljenega dobroimetja pa tudi ne bo mogoče prenesti v nov sistem DarsGo, saj gre za popolnoma ločena sistema.

Vsi uporabniki elektronskih medijev (ABC tablice in Dars kartice) lahko do 30.6.2018 uveljavljajo vračilo preostanka naloženega dobroimetja na teh medijih, brez s predpisi odobrenih popustov za nalaganje dobroimetja ter vračilo neamortizirane vrednosti elektronske tablice ABC.

V ta namen je potrebno Dars d. d. posredovati vlogo za vračilo dobroimetja s predplačniških medijev (EN, DE) z obveznimi prilogami:
  • elektronski mediji (ABC tablice in Dars kartice),
  • kopije računov zadnjih nalaganj dobroimetja (ki izkazujejo znesek najmanj v višini preostanka dobroimetja na posameznem mediju)
Po pošti: Dars d.d., Dunajska cesta 7, SI-1000 Ljubljana
Osebno: Izključno na matičnih DarsGo servisih (Lopata, Ljubljana, Maribor, Grabonoš, Obrežje, Fernetiči in Gruškovje). Vloge ni možno oddati na ostalih pooblaščenih DarsGo servisih na in ob avtocestnem omrežju (Petrol, OMV, MOL).


Za storitev povračila dobroimetja se vložniku izstavi račun – strošek storitve vračila dobroimetja za posamezen medij znaša 6 € (z DDV) in se poračuna pri vračilu, zato upravljalec dobroimetja nižjega od stroškov postopka ne bo vračal (razlika med vrednostjo dobropisa in računom za administrativne stroške).

DARS d. d. bo uporabnikom vrnil neporabljeni del vplačanega zneska, ne pa tudi odobrenih popustov, zato bo vrnjeni znesek morda nižji od zadnjega stanja dobroimetja na elektronskem mediju. DARS bo povrnil preostanek dobroimetja le do višine, za katero bo vložnik lahko dokazoval s kopijami računov na katerih bo izkazano vplačilo.

Če ima vložnik iz naslova neplačane cestnine do družbe neporavnan dolg, se iz zneska celotnega vračila najprej pokrijejo zapadle obveznosti.

Vlogo lahko ponovno vložijo tudi uporabniki, ki so vlogo že podali, vendar njihov zahtevek zaradi nepopolne vloge ni bil obdelan.

Elektronska tablica sistema ABC ima v skladu s Splošnimi pogoji uporabe elektronske tablice v sistemu ABC, ki so jih uporabniki prejeli ob nakupu, določeno amortizacijsko dobo sedem let. Vrednost ABC tablice se vsako leto zmanjša za 14,29% ali 2,38 €, kar pa ne velja za elektronske tablice, ki so bile pridobljene brezplačno (ABC tablice izdane po 31.5.2012 so brez vrednosti). Prav tako do povračila neodpisane vrednosti niso upravičeni uporabniki, ki so na tablici opravili nedovoljen poseg (barvanje, odprto ohišje, posegi v elektroniko…). Datum nakupa tablice je mogoče dokazati z računom oziroma potrdilom o nakupu elektronske tablice, če pa uporabnik računa nima več, bo starost tablice določena na podlagi podatka, kdaj je bila tablica s to serijsko številko predana v prodajo na prodajno mesto (pred 1.6.2012).

Vse uporabnike, ki elektronskih tablic ABC ne želijo vrniti ter ne želijo povračila dobroimetja, prosimo, da jih odvržejo v kontejnerje, ki so namenjeni odlaganju baterij (tablica vsebuje NiCd – baterijo).

Za dodatne informacije se lahko obrnete na klicni center +386 1 518 83 50 ali info@darsgo.si

 

Prodajamo avstrijske vinjete
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri