Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Cestninski sistem in ceste
Cenik cestnine
Načini plačevanja cestnine
Vinjeta
Sistem DarsGo
Vračilo E-medija
Dokumenti s področja cestnine
Cestnina v drugih državah
DarsGo servisi
Portal uporabnikov EM
Izjava o območju EETS
 

Sistem DarsGo


 
Od 1.4.2018 plačujejo cestnino vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,500 kg v sistemu DarsGo, ki je sodoben elektronski cestninski sistem v prostem prometnem toku.

Vse v zvezi s cestninjenjem v sistemu DarsGo lahko uredite na www.darsgo.si.

Cestninjenje se izvaja s pomočjo posebne naprave DarsGo, ki mora biti nameščena v vozilu. Celotno omrežje avtocest in hitrih cest v skupni razdalji 618 km je razdeljeno na 126 cestninskih odsekov. Na vsakem odseku je nad avtocesto cestninski portal, skozi katerega pelje vozilo. Portal med prehodom zazna napravo DarsGo v vozilu, kar je osnova za obračun cestnine za prevoženi odsek. Cestnina se tako zaračuna popolnoma samodejno in na podlagi prevožene razdalje.

Cestnina se plačuje za vsak cestninski odsek, ki ga vozilo prevozil. Njena višina je odvisna od dolžine posameznega odseka in značilnosti vozila, kot sta število osi in EURO-emisijski razred vozila. Smernice za načrtovanje in vzpostavitev sistema DarsGo v Republiki Sloveniji so v dokumentih pristojnih evropskih in državnih organov, glavne usmeritve pa so zapisane v Zakonu o cestninjenju.


Vozniki težkih vozil tako ne morejo več plačevati cestnine z ABC tablicami in Dars karticami, ki so jih uporabljali v prejšnjem cestninskem sistemu, morebitnega neporabljenega dobroimetja pa tudi ne morejo prenesti v nov sistem DarsGo, saj gre za popolnoma ločena sistema.

Vsi uporabniki elektronskih medijev (ABC tablice in Dars kartice) lahko do 30.6.2018 uveljavljajo vračilo preostanka naloženega dobroimetja na teh medijih, brez s predpisi odobrenih popustov za nalaganje dobroimetja ter vračilo neamortizirane vrednosti elektronske tablice ABC. VEČ ...Prodajamo avstrijske vinjete
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri